KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

25-03-2024

Klic-melding aanvragen voor deze 7 klussen in de tuin

Het wordt weer lekker weer en je wil aan de slag in de tuin. Groot gelijk! Het voorjaar is het moment voor veel klussers de tuin aan te pakken. Mogelijkheden zijn eindeloos maar toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zeker bij graafwerkzaamheden in de tuin is het belangrijk dat je weet over de verplichting van Klic-melding.

> Snel naar 7 werkzaamheden in de tuin waarbij je Klic-melding nodig hebt

Werkzaamheden in de tuin

Bij werkzaamheden waarbij je de ondergrond in gaat, is het belangrijk om te weten waar kabels en leidingen liggen. Rondom jouw huis of ook in je voor- of achtertuin kunnen namelijk kabels en leidingen zijn aangelegd. Deze hoeven slechts enkele centimeters diep te liggen terwijl ze er toch voor zorgen dat jij internet, telefonie, water, gas of stroom hebt in de straat.

Zeker bij werkzaamheden waar machines aan te pas komen, is de kans op schade aan deze kabels of leidingen groot. Een schade met een graafmachine of een grondboor is bijvoorbeeld zo gemaakt aan een flinterdunne glasvezelkabel.

Bij werkzaamheden waar machines aan te pas komen en je de ondergrond mee in gaat, ben je verplicht om vanuit de wet WIBON een Klic-melding te doen. In andere woorden, heet dit machinaal graven. Bij machinaal graven ben je verplicht een Klic-melding te doen en daarmee op te vragen welke kabels of leidingen je tegen kan komen in het gebied waar jij wil gaan graven.

Deze graafmelding is 20 werkdagen geldig omdat de kabels en leidingen (liggings)informatie kan veranderen. Er kunnen verleggingen zijn, extra kabels aangelegd zijn, wijzigingen in contactinformatie van netbeheerders of over de tijd heen andere veranderingen plaatsvinden.

Het is belangrijk dat je dus met een geldige Klic-melding gaat graven, hiermee voorkom je boetes en heb je actuele informatie, zodat bijvoorbeeld als er wat mis gaat, je dan gelijk de juiste informatie op zak hebt. 

Lees hier nog een keer de regels van graven in de tuin.

Klic melding verplicht bij machinaal graven

Digitale Klic melding bij graven met een graafmachine

Klic melding nodig voor deze 7 klussen

Er zijn dus heel veel verschillende werkzaamheden die je in de tuin kunt verrichten. Bij onderstaande 7 klussen in je tuin ben je verplicht een Klic-melding te doen:

1. Hovenierswerkzaamheden

Een hovenier kan bij je langs komen of misschien ben je zelf wel een hovenier en ben je van plan een tuintje aan te pakken? Tal van hovenierswerkzaamheden waar je een Klic-melding bij nodig hebt.

  • Wil je een vijvers of zwembad aanleggen? Als je een kuil gaat graven om een vijver of zwembad te bouwen, komt er vaak een graafmachine om de hoek kijken. In dit geval heb je altijd Klic-melding nodig. Zelfs als je met de schop een zwembad wil graven, kan het zijn dat het verplicht is (Graven met een schop niet dieper dan 40 cm). 
  • Terras bestraten of pad aanleggen? Ook als je een pad vrij gaat graven of een terras uitgraaft, kan vaak een minigraver je helpen. Hoe diep of ondiep het ook is, als je van met graafmachines aan de slag gaat in de ondergrond, ben je verplicht een graafmelding te doen. 
  • Omheining of hekwerk maken? Een prachtig hekwerk, dubbelstaafs of authentiek houten. Het kan een functionele als stijlvolle toevoeging zijn op de tuin. Bij het machinaal slaan van palen of het grondboren van gaten in de grond, heb je een graafmelding nodig.
  • Overkapping bouwen? Ook voor de palen van de overkapping die misschien de grond in gaan en je een grondboormachine of palenrammer gebruikt, heb je een Klic-melding nodig. Dit geldt ook voor de eventuele fundering die je uit moet graven voor het verbouwen van de bestaande overkapping.

2. Bomen rooien

Bij het rooien van bomen wordt de gehele boom, zowel boven- als ondergronds, door de bomenrooier verwijderd. De boomwortels en de boomstronk worden dus ook verwijderd.

Om goed bij de boomwortels en de stronk te kunnen, moet je een stuk de ondergrond in. Zeker bij iets grotere bomen, heb je machines nodig om dit voor elkaar te krijgen. Als je dus aan de slag gaat met machinale boomrooi machines of gebruik maakt van stronken- of stobbenfrees machines, dan ben je verplicht een Klic-melding te doen.

Ga je dus in buurt van bomen graven? Let dan op deze tips voor het graven nabij bomen.

3. Waterput slaan

Zeker de laatste tijd wordt dat steeds populairder, een waterput (laten) slaan. Met een waterput kun je het grondwater omhoog halen door middel van een waterpomp. Dit water kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de beregening van de tuin, de watervoorziening van stallen of als watervoorziening in een speeltuin of moestuin.

Een waterput slaan doe je door middel van te boren. Voor het boren ofwel slaan van een waterput heb je een graafmelding nodig. Lees hier snel meer over het waterput graven

4. Drainage aanleggen

Met drainage in de tuin zijn plassen of andere vormen van wateroverlast snel verleden tijd. In elke goed onderhouden tuin is een goede afwatering essentieel. En een effectieve manier om dit te bereiken is door gaten te boren in je tuin door middel van een drainage. Om de drainage te leggen, maak je sleuven in de tuin. In het geval je deze sleuven maakt met een graafmachine, dan ben je verplicht een Klic-melding te doen. 

Ook als de sleuven voor de drainage met de hand worden gegraven is het alsnog handig een graafmelding te doen. Dieper dan 40 centimeter handmatig graven ben je het sowieso verplicht. Maar daarnaast om veiliger te kunnen werken, is het handig als je een Klic-melding digitaal op zak hebt. Wil je meer weten over drainage leggen? Lees dan snel ons kennisartikel over drainage aanleggen

5. Trampoline in de tuin ingraven

Misschien staat het wel op de to-do list voor dit voorjaar: een trampoline in de tuin ingraven. Voor de kinderen leuk, maar voor jou als klusser, kan het een zware klus zijn.

Wanneer je de hulp krijgt van een graafmachine bij het ingraven van een trampoline, dan is een Klic-melding verplicht. In ons kennisartikel vind je meer informatie over een trampoline ingraven

6. Beschoeiing plaatsen

Een beschoeiing functioneert in feite als een schutting voor het water en werkt als oeverbescherming en tegen afkalven van grond. 

Bij het plaatsen van beschoeiing komen er palen en damwanden bij om de hoek kijken. Als je de gaten voor deze palen machinaal boort, palenrammer gebruikt voor het slaan of damwanden worden ingetrild dan ben je verplicht een graafmelding te doen.

7. Tuin omploegen

De meeste mensen doen het liever niet, het omploegen van de tuin. Misschien is het inderdaad niet het leukste klusje in de tuin maar toch is het verstandig om dit te doen.

Je kan hier hulpen krijgen van machines zoals een grondfreesmachine. Je kunt de bodem van je tuin bewerken met een grondfrees. Door deze machine te gebruiken wordt de bodem van je tuin rul. Deze grondfrees wordt ook wel eens tuinfrees genoemd. Hierbij is het ook van belang van te voren een Klic-Melding te maken. 

Graafmelding doen als particulier

Voorkom graafschades met behulp van Klic-melding

Kortom, welke werkzaamheden je ook met een machine in de ondergrond van de tuin gaat uitvoeren: een Klic-melding (ook op eigen terrein) is verplicht nodig om van start te gaan. Dit is vanuit de wet WIBON verplicht. 

Makkelijk binnen 1 minuut geregeld >> Klic-melding aanvragen.

Ontdek ook ons kennisartikel over graven in de grond. Dit artikel wijst op de regels en voorschriften die van toepassing zijn op graven in de grond. Het benadrukt het belang van het volgen van deze regels om graafschade te voorkomen en legt uit hoe Klic App kan helpen.