KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

19-01-2023

De tuin op de schop: hoe veilig graven in de tuin?

Met het zomerseizoen in aantocht, besluiten veel mensen de tuin ‘zomerklaar’ te maken. Een nieuwe barbecue, een comfortabele tuinset en wat planten, is waar het bij velen bij blijft. Anderen pakken het grondiger aan en nemen de volledige tuin op de schop. 

Een leuk doe-het-zelf project, waarbij toch ook enige voorzichtigheid geboden is. De Nederlandse grond ligt namelijk vol met kabels en leidingen. Met graven in de tuin kunt u deze ondergrondse infrastructuur per ongeluk beschadigen. Gelukkig is dit met een goede voorbereiding makkelijk te voorkomen.

Hoe u zich goed voorbereid als u de tuin gaat graven, leest u in deze blog.

Maak een plan om graafschade te voorkomen

Graven in de tuin kent natuurlijk verschillende gradaties. Als u viooltjes gaat planten of de tuin gaat spitten is de kans klein dat u kabels of leidingen beschadigt, omdat dit oppervlakkige werkzaamheden zijn.

Kabels en leidingen in de tuin liggen over het algemeen wat dieper. Als u een boom gaat planten, en nieuwe schutting gaat plaatsen of een trampoline gaat ingraven, moet men vaak dieper de grond in, waardoor de kans op schade groter wordt dat u kabels en leidingen tegenkomt. Zelfs als u denkt dat er niks ligt, kunt u kabels- en leidingen onder uw eigen terrein hebben liggen.

Bedenk voordat u de handen uit de mouwen steekt dus goed wát u precies gaat veranderen in de tuin, hoe diep hiervoor gegraven moet worden en of u hiervoor een schop, grondboor of graafmachine nodig heeft.

Heeft u voor het realiseren van uw droomtuin bijvoorbeeld hulp nodig van een tuinman of een stratenmaker? Neem dit dan ook op in uw plan. Net als hoe lang u verwacht bezig te zijn met de graafwerkzaamheden. Dit is allemaal essentiële informatie die bepalen of u nog andere voorbereidingen moet treffen. 

Klic-melding aanvragen om schade te voorkomen

De eerste stappen in de voorbereiding rondom graven in de tuin zijn gezet. U heeft namelijk uw plannen geconcretiseerd, de juiste hulp ingeschakeld en gereedschap geleend of gehuurd.

Als het goed is weet u nu ook of u gaat graven, met welk doel, met welk gereedschap en hoe diep.

Op basis hiervan kunt u bepalen of een Klic melding nodig is. Indien u machinaal gaat graven, bent u verplicht een Klic-melding te doen. Hier leest u alle regels omtrent graven in de grond.

Wist u dat óók jij als particulier wettelijk verplicht bent een Klic melding te doen als u met een graafmachine gaat graven? Ook als u niet met een graafmachine gaat graven is het verstandig om een graafmelding te doen. 

Wat is een Klic melding?

Als u een particuliere Klic melding doet bij Klic App, ontvangt u een kaart die de ondergrondse infrastructuur bloot legt. Deze wordt meegeleverd met de handige Klic App, waardoor u de kaart tijdens het graven op uw mobiel en tablet kunt raadplegen. Let op: sinds 1 april 2021 is het verplicht om de Klic melding digitaal te kunnen bekijken in een viewer zoals de Klic App. Zo kunt u makkelijk achterhalen waar kabels en of leidingen liggen, hoe diep deze liggen vanaf het grondoppervlak en welke netbeheerder eigenaar is van de kabels. Zo kunt u graafschade en gevaarlijke situaties die hierdoor ontstaan makkelijk voorkomen. Zaak blijft hierbij wel dat u voorzichtig graaft. Neem er de tijd voor en graaf laag voor laag.

 

Kortom, door te starten met een plan weet u of u mogelijk in aanraking zult komen met kabels en leidingen en of een Klic melding doen verplicht is. Voorbereiding is dus écht het halve werk! Wilt u meer weten over de werkwijze van Klic App? U leest het hier