KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

07-06-2022

Graven in de grond: kent u de regels?

Gaat u graven met een schop of met de hand en gaat u niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag u direct aan de slag gaan en hoeft u geen toestemming te vragen. Gaat u een graafmachine gebruiken om bijvoorbeeld een zwembad te realiseren in de tuin? Dan zijn er een aantal regels waar u rekening mee dient te houden. In deze blog gaan we hier dieper op in, zodat u goed voorbereid bent en probleemloos aan de slag kunt gaan wanneer u machinaal gaat graven in de grond.  

Om te beginnen: zomaar graven is niet toegestaan

Wanneer u grootse plannen heeft voor de tuin en graven met een graafmachine nodig is, moet u één ding weten: u mag niet niet zomaar beginnen met graven. U dient dit aan te geven en hiervoor een graafmelding te doen. Een graafmelding staat ook wel bekend als een Klic-melding.

Een Klic-melding doen

Als u aan de slag gaat moet u dus een Klic-melding bij het Kadaster doen, ongeacht hoe diep u graaft. Dit doet u voor de veiligheid van uzelf of degene die gaat graven, maar ook om te voorkomen dat u schade aanricht in kabelnetwerken. KLIC is een afkorting van ‘Kabels en Leidingen Informatie Centrum’.

Waarom een graafmelding doen?

Nu zult u misschien denken: ‘ik ga graven in mijn eigen tuin, dan mag dat toch gewoon?’ Ook een Klic-melding op eigen terrein is nodig om van start te gaan met machinaal graven, ondanks dat het uw eigen tuin is. U weet namelijk nooit wat zich onder de grond bevindt. Kortom, wanneer u met een graafmachine in de weer gaat is een Klic-melding doen verplicht. 

Graven in de tuin: 3 tips om dit veilig te doen 

Gaat u ondiep graven in de tuin, zonder graafmachine? Dan nog moet u oppassen. Het kan maar zo zijn dat er toch ergens een kabel opduikt. Om veilig te graven en zorgvuldig te werk te gaan met een schop of met de hand, geven we u graag een aantal tips:

  • Ga kalm te werk en graaf laagje voor laagje, zo komt u niet voor verrassingen te staan;
  • Wees vooral voorzichtig wanneer u graaft bij de voordeur of rondom de voorkant van het huis. Hier is de kans dat u leidingen en kabels tegenkomt het grootst;
  •  Glasvezelkabels zijn erg kwetsbaar en gevoelig voor beschadiging als er veel kracht wordt gezet op de schop, houd hier dus rekening mee.

Twijfelt u toch of u te diep gaat graven? En wilt u graag weten waar de kabels en leidingen onder de grond liggen? Doe dan voor alle zekerheid een Klic-melding. Vraag het snel en eenvoudig aan via www.klic-app.nl en profiteer van de voordelen. Voor meer informatie over wetten, regels, kabels, leidingen of de graafketen: ga dan naar ikgagraven.nl.

 

Klic App handelt niet voor of namens het Kadaster.