KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

Wanneer Klic-melding voor particulieren?

Ga je als particulier bijvoorbeeld je tuin uitgraven met een graafmachine, dan moet je volgens de wet een Klic-melding (graafmelding) te doen. Ook is een Klic-melding verplicht voor particulieren als het werk uitbesteedt wordt aan een bedrijf. Dan is een Klic-melding op de graaflocatie ook verplicht aanwezig te zijn. Bovendien ben je verplicht deze Klic-melding digitaal te kunnen raadplegen met een viewer. Kortom voor zowel particulieren als bedrijven, iedereen is verplicht bij graafwerkzaamheden zorgvuldig en veilig te graven met behulp van een Klic-melding.

Wat is een Klic-melding? 

Met een Klic-melding vraag je informatie aan over de kabels en leidingen in een stuk grond. Als je een Klic-melding doet, wordt alle informatie geautomatiseerd verzameld over kabels en leidingen in het door jou gekozen gebied. Lees hier meer informatie over de aanvraag van een Klic-Melding.

Zodra deze informatie bij ons binnen is, ontvang je een sms en e-mail met daarin een link om de gegevens in de Klic App te bekijken. Uiteraard kun je de tekeningen ook uitprinten als je dat wilt.

Maar let op; vanaf 1 april 2021 verplicht om de Klic-melding volledig digitaal op de graaflocatie te kunnen bekijken met een viewer zoals de Klic App. Een geprinte versie of een digitale PDF is dus niet voldoende. Bekijk hier de brief van de RDI over deze verplichting. De RDI (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) was voorheen bekend als Agentschap Telecom.

Kabels en leidingen in particuliere grond of eigen terrein 

Ook in particuliere grond zoals jouw tuin liggen uiteraard kabels en leidingen. Bijvoorbeeld een internetkabel, waterleiding, gasaansluiting en meer. Dankzij de Klic-melding krijg je daar inzicht in en verklein je de kans dat je schade aanricht (en houd je je aan jouw wettelijke plicht).

Het is raadzaam alsnog zorgvuldig te graven, want soms liggen de kabels en leidingen net iets anders dan op de tekening. Bijvoorbeeld door grondverzakking, of omdat de gegevens niet helemaal goed in de systemen van de netbeheerder staan.

Klic-Melding

Voorbeelden wanneer een Klic-melding verplicht is voor jou als particulier: 

Bij machinaal graven ben je verplicht een Klic-melding te doen. Dat komt voor bij situaties zoals:

 • Gat graven
 • Fundering uitgraven
 • Kelder graven
 • Grond afgraven
 • Zwembad graven
 • Sloot graven
 • Vijver uitgraven
 • Fundering graven
 • Waterput graven
 • Trampoline plaatsen
 • Schutting plaatsen

Lees hier meer informatie over de meest voorkomende klussen in de tuin waar een graafmelding verplicht is. 

Vraag direct een Klic-melding aan, binnen 1 minuut geregeld:

Een Klic-melding is zo gebeurd en binnen 1 werkdag ontvang je alle informatie die nodig is: Vraag Klic-melding aan