Ook als particulier ben je verplicht om een graafmelding te doen. Je bent verplicht om een Klic-melding te doen als je machinaal gaat graven. Met een graafmelding ontvang je kabel- en leidinginformatie van de plek waar je aangeeft te gaan graven. Deze informatie moet je ook als particulier tijdens het graven digitaal op de graaflocatie aanwezig hebben. Dat kan met de Klic-App.nl.
Volgens de wet WIBON, voormalig WION, is een graafmelding (een Klic-melding) verplicht. Dit geldt voor bedrijven én ook voor particulieren. Het maakt hierbij niet uit hoe diep er gegraven wordt. Zolang er met een machine wordt gegraven, moet je een Klic-melding aanvragen. Lees hier meer over deze regels.
Na de melding ontvang je kabel- en leidinginformatie van de plek waar je gaat graven. Dit kan bijvoorbeeld in jouw tuin zijn. Dit is bijvoorbeeld verplicht als je een wateleiding gaat aanleggen in de tuin, een zitkuil gaat graven, tuin betegelen of andere werkzaamheden gaat uitvoeren waarbij je machinaal gaat graven.
Wanneer je met de hand gaat graven, ben je niet wettelijk verplicht om een Klic-melding te doen. Toch kun je bijvoorbeeld met een handgrondboor schade veroorzaken aan kabels en leidingen. Wij adviseren je daarom wel een melding te doen, zodat je graafschade kunt voorkomen. Er liggen namelijk ook al kabels enkele centimeters diep in de grond.
Als particulier kun je ook jouw schepje bijdragen aan graafschades door een graafmelding aan te vragen voordat je gaat graven.
Ook help je als je tijdens het graven afwijkingen in de kabel- en leidinginformatie tegenkomt. Bijvoorbeeld wanneer de locatie van een kabel of leiding meer dan 1 meter afwijkt van de locatie op de kaart. Of wanneer je ontdekt dat sommige kabels of leidingen helemaal niet op de kaart staan of juist wel en ze er uiteindelijk niet liggen.
In deze gevallen ben je ook als particulier verplicht dit direct te melden. Zo zorg je ervoor dat de kwaliteit en actualiteit van het kaartmateriaal van Nederland voor alle gebruikers verbeterd kan worden. Dit melden doe je niet bij ons maar bij het formulier bij het Kadaster genaamd 'Klic-melding afwijkende situatie'.
Uiteindelijk is het doel om graafschade te voorkomen. En dit doe je middels het doen van een Klic-melding.
>> Vraag hier de Klic-melding aan.