KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

31-08-2023

Zitkuil maken in je tuin: wees hiervan bewust bij het maken van een zitkuil

Ben je op zoek naar een unieke manier om je tuin of buitenruimte te verbeteren? Het maken van een zitkuil in je tuin kan een geweldige oplossing zijn. Een zitkuil, ook wel leefkuil genoemd, biedt niet alleen een plek om te ontspannen, maar creëert ook een gezellige sfeer waarin je kunt genieten van tijd met vrienden en familie. Echter is het belangrijk om rekening te houden met diverse factoren bij het creëren van een zitkuil. In dit artikel ontdek je alles over het maken van zitkuilen in de tuin.

Wat is een "zitkuil"?

Een zitkuil is een uitgegraven ruimte in de grond, meestal omringd door oplopende muren. Deze muren kunnen worden gebouwd met behulp van natuurlijke materialen zoals stenen of hout, of zelfs met behulp van moderne constructiematerialen zoals beton. Het belangrijkste doel van een zitkuil is het creëren van een beschutte ruimte waar mensen kunnen zitten en ontspannen.

Voordelen van het maken van een zitkuil

Het maken van een zitkuil in je tuin brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste biedt het een unieke en gezellige sfeer waarin mensen kunnen samenkomen. Een zitkuil bevordert sociale interactie en creëert een intieme setting voor gesprekken en gezelligheid. Daarnaast biedt een leefkuil ook privacy, aangezien de verhoogde muren een gevoel van afzondering creëren. Hierdoor kun je je volledig ontspannen en ongestoord genieten van je tijd in de zitkuil. Bovendien heeft het graven van een zitkuil een esthetisch voordeel, omdat het een uniek kenmerk toevoegt aan je tuin of buitenruimte.

Het graven van de zitkuil in de tuin

Een van de belangrijkste werkzaamheden van het maken van een zitkuil  is het graven van de zitkuil. Het is daarin belangrijk de volgende stappen te doorlopen: 

  • Begin met het markeren van de omtrek van de zitkuil met behulp van touw en paaltjes. 
  • Graaf vervolgens de grond uit volgens de gewenste afmetingen. Zorg ervoor dat de bodem vlak en gelijkmatig is, zodat je comfortabel kunt zitten. 
  • Het is ook belangrijk om rekening te houden met de diepte van de zitkuil, afhankelijk van hoe diep je wilt zitten en het comfort dat je wilt ervaren.
  • Daarnaast is het bij het graven in de grond ook belangrijk meer te weten te komen over het type ondergrond. Lees in ons kennisartikel meer over het veilig graven bij een grondtype

De waterafvoer van een zitkuil 

Bij regen loopt het water automatisch naar de zitkuil. Daarom is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het water goed naar de bodem van de zitkuil kan stromen. We raden aan om een gat te graven dat minstens 20 cm dieper is dan je wil. Je vult dit vervolgens aan met 20 cm grof zand zodat het water goed weg kan lopen. Indien je liever geen zand in je leefkuil wil hebben, is het ook mogelijk stenen of grind hier toe te voegen, zodat je geen zand onder je schoenen of voeten krijgt. 

Daarnaast is het allerbelangrijkste om voorafgaand aan het graven van een zitkuil een verplichte Klic-melding aan te vragen. Met zo’n Klic-melding vind je een overzicht van de kabels en leidingen in de ondergrond. Hierdoor weet je tijdens het graven van de zitkuil waar de kabels en leidingen liggen. Deze Klic-melding is ook verplicht zodra je machinaal gaat graven in je eigen tuin

Start hier de Klic-melding voor het maken van een zitkuil.