KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

25-06-2024

Tuin betegelen? Denk vooraf aan deze tips!

Wil je jouw buitenruimte nieuw leven inblazen? Overweeg dan om je tuin te betegelen! Of je nu een gezellig terras wilt creëren of een onderhoudsvriendelijke omgeving wilt om van te genieten, het betegelen van je tuin zorgt voor een nieuwe beleving van je tuin. In dit artikel delen we alles wat je moet weten over het betegelen van je tuin.

Inhoudsopgave

Hier is de inhoudsopgave voor het artikel "Tuin betegelen? Denk vooraf aan deze tips!"

 • Het belang van tuin betegelen: Voordelen van een betegelde tuin
 • Benodigdheden bij het tuin betegelen: belangrijke items en gereedschappen

 • Aanvragen van een Klic-melding: het belang en de procedure

 • Key Takeaways voor het betegelen van de tuin: Belangrijkste punten samengevat

 • FAQ voor het tuin betegelen: Veelgestelde vragen en antwoorden

Het belang van tuin betegelen

Het betegelen van je tuin biedt tal van voordelen. Niet alleen zorgt het voor een duurzaam oppervlak dat gemakkelijk te onderhouden is, maar het creëert ook mogelijkheden voor het segmenteren van je buitenruimte in verschillende zones. Denk aan een elegant terras voor ontspanning, een charmante looppad om doorheen te wandelen. Of je nu kiest voor de natuurlijke uitstraling van natuursteen, de veelzijdigheid van keramische tegels of de robuustheid van betonklinkers, het betegelen van je tuin kan een prachtige en functionele buitenruimte opleveren waar je vele jaren van kunt genieten.

Wil je meer tips voor bij het werken in de tuin? Lees dan snel ons kennisartikel over Klic-melding aanvragen voor deze 7 klussen in de tuin.

Tuin betegelen

Benodigdheden bij het tuin betegelen

Naast de tegels of stenen zijn er nog enkele belangrijke benodigdheden die onmisbaar zijn bij het aanleggen van een nieuwe tuinbestrating. Deze benodigdheden maken niet alleen het proces van bestraten eenvoudiger, maar zorgen er ook voor dat je tuin er strak en verzorgd uitziet. Hier is een checklist van essentiële items die je nodig hebt voor het bestraten van je tuin:

 • Sierbestrating: De tegels of stenen die je gaat gebruiken om je tuin te bestraten.
 • Zand: Voor het egaliseren en stabiliseren van de ondergrond.
 • Klic-melding: voor het lokaliseren van kabels en leidingen in de grond.
 • Opsluitbanden: Om de bestrating op zijn plaats te houden en te voorkomen dat de tegels verschuiven.
 • Knielappen: Om je knieën te beschermen tijdens het bestratingsproces.
 • Piketpaaltjes en touw: Voor het uitzetten van de grenzen en het creëren van rechte lijnen.
 • Meetlint: Om nauwkeurige metingen te doen en gelijkmatige afstanden te creëren.
 • Steekschop en zandschep: Voor het graven en verplaatsen van zand en grond.
 • Rechte hark: Om het zand gelijkmatig te verdelen en te egaliseren.
 • Aluminium rei: Voor het controleren van de hoogte en het creëren van een vlak oppervlak.
 • Afstandhouders: Om gelijke tussenruimtes tussen de tegels te garanderen.
 • Rubberen hamer: Voor het aantikken van de tegels en het zorgen voor een stevige plaatsing.
 • Zaag voor de stenen (optioneel): Als je tegels op maat moet zagen om ze in te passen.
 • Bezem: Om het oppervlak schoon te vegen en overtollig zand te verwijderen.

Met deze benodigdheden bij de hand ben je goed voorbereid om je tuin te transformeren met een prachtige bestrating die jarenlang meegaat.

Aanvragen van een Klic-melding

Voordat je begint met het betegelen van je tuin, is het belangrijk om een Klic-melding aan te vragen. Deze melding biedt inzicht in de locatie van ondergrondse kabels en leidingen, wat essentieel is om mogelijke graafschade te voorkomen. Het aanvragen van een Klic-melding is niet alleen verplicht, maar ook van groot belang voor de veiligheid van jou en anderen. Door deze belangrijke stap niet over het hoofd te zien, kun je onnodige kosten en problemen tijdens het betegelingsproces vermijden. Vergeet dus niet om een Klic-melding aan te vragen voordat je aan de slag gaat met het betegelen van je tuin!

>> Vraag hier de Klic-melding aan voor het betegelen van de tuin.

Key Takeaway voor het betegelen van de tuin

 • Betegelen: Het betegelen van je tuin verandert je buitenruimte in een prachtige en functionele omgeving.
 • Voorbereiding: Zorg voor de juiste benodigdheden zoals sierbestrating, zand, opsluitbanden en meer om het proces soepel te laten verlopen.
 • Klic-melding verplicht: Vraag altijd een Klic-melding aan om de locatie van ondergrondse kabels en leidingen te weten en graafschade te voorkomen.
 • Diverse tegels: Kies uit natuursteen, keramische tegels of betonklinkers, afhankelijk van je esthetische voorkeur en functionele behoeften.
 • Voorkom verschuiving: Gebruik opsluitbanden en zorg voor goed geëgaliseerd zand om ervoor te zorgen dat de tegels niet verschuiven na het leggen.

FAQ voor het tuin betegelen

1. Waarom is het belangrijk om een Klic-melding aan te vragen voordat ik mijn tuin betegel?

Het aanvragen van een Klic-melding is belangrijk omdat het inzicht biedt in de locatie van ondergrondse kabels en leidingen. Dit voorkomt graafschade, die niet alleen kostbaar kan zijn, maar ook gevaarlijk. Het aanvragen van een Klic-melding is bovendien wettelijk verplicht.

2. Welke materialen heb ik nodig voor het betegelen van mijn tuin?

Voor het betegelen van je tuin heb je diverse benodigdheden nodig, waaronder sierbestrating, zand, opsluitbanden, knielappen, piketpaaltjes en touw, meetlint, steekschop en zandschep, rechte hark, aluminium rei, afstandhouders, rubberen hamer, een eventuele zaag voor stenen en een bezem.

3. Wat zijn de voordelen van het betegelen van mijn tuin?

Het betegelen van je tuin biedt tal van voordelen zoals een duurzaam en onderhoudsvriendelijk oppervlak. Het creëert ook mogelijkheden om je buitenruimte te segmenteren in verschillende zones, zoals een terras of looppad, wat bijdraagt aan de esthetiek en functionaliteit van je tuin.

4. Kan ik elke soort tegel gebruiken voor mijn tuin?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten tegels, zoals natuursteen voor een natuurlijke uitstraling, keramische tegels voor veelzijdigheid, en betonklinkers voor robuustheid. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van je tuin.

5. Hoe zorg ik ervoor dat mijn tegels niet verschuiven na het leggen?

Gebruik opsluitbanden om de tegels op hun plaats te houden. Daarnaast is het belangrijk om het zand goed te egaliseren en stabiliseren voordat je de tegels legt, en afstandhouders te gebruiken voor gelijke tussenruimtes. Een rubberen hamer kan helpen om de tegels stevig aan te tikken.

6. Is het zelf betegelen van mijn tuin moeilijk?

Het zelf betegelen van je tuin vereist enige voorbereiding en de juiste materialen, maar het is zeker mogelijk. Met een goede planning, de juiste benodigdheden en een beetje handigheid kun je zelf een prachtige bestrating aanleggen.

Heb je meer vragen over Klic-meldingen of kabels en leidingen kaarten? Bezoek dan een overzicht van veelgestelde vragen. Geen vragen? Ga dan snel aan de slag met de Klic-melding aanvraag.  

>> Vraag hier de Klic-melding aan voor het betegelen van de tuin