Met het zomerseizoen in aantocht, besluiten veel mensen de tuin ‘zomerklaar’ te maken. Een nieuwe barbecue, een comfortabele tuinset en wat planten, is waar het bij velen bij blijft. Anderen pakken het grondiger aan en nemen de volledige tuin op de schop.
Een leuk doe-het-zelf project, waarbij toch ook enige voorzichtigheid geboden is. De Nederlandse grond ligt namelijk vol met kabels en leidingen. Met graven in de tuin kunt u deze ondergrondse infrastructuur per ongeluk beschadigen. Gelukkig is dit met een goede voorbereiding makkelijk te voorkomen.
Hoe je je zich goed voorbereid als je de tuin gaat graven, lees je in dit artikel.
Graven in de tuin kent natuurlijk verschillende gradaties. Als je viooltjes gaat planten of de tuin gaat spitten is de kans klein dat je kabels of leidingen beschadigt, omdat dit oppervlakkige werkzaamheden zijn.
Kabels en leidingen in de tuin liggen over het algemeen wat dieper. Als je een boom gaat planten, en nieuwe schutting gaat plaatsen of een trampoline gaat ingraven, moet je vaak dieper de grond in, waardoor de kans op schade groter wordt dat je kabels en leidingen tegenkomt. Zelfs als je denkt dat er niks ligt, kunt je kabels- en leidingen onder jouw eigen terrein hebben liggen.
Bedenk voordat je de handen uit de mouwen steekt dus goed wát je precies gaat veranderen in de tuin, hoe diep hiervoor gegraven moet worden en of je hiervoor een schop, grondboor of graafmachine nodig heeft.
Heb je voor het realiseren van jouw droomtuin bijvoorbeeld hulp nodig van een tuinman of een stratenmaker? Neem dit dan ook op in jouw plan. Net als hoe lang je verwacht bezig te zijn met de graafwerkzaamheden. Dit is allemaal essentiële informatie die bepalen of je nog andere voorbereidingen moet treffen.
De eerste stappen in de voorbereiding rondom graven in de tuin zijn gezet. Je hebt namelijk jouw plannen geconcretiseerd, de juiste hulp ingeschakeld en gereedschap geleend of gehuurd.
Als het goed is weet je nu ook of je gaat graven, met welk doel, met welk gereedschap en hoe diep.
Op basis hiervan kunt u bepalen of een Klic-melding nodig is. Als je machinaal gaat graven, ben je verplicht een Klic-melding te doen. Hier lees je alle regels omtrent graven in de grond.
Wist je dat óók jij als particulier wettelijk verplicht bent een Klic-melding te doen als je met een graafmachine gaat graven? Ook als je niet met een graafmachine gaat graven is het verstandig om een graafmelding te doen.
Ben je benieuwd naar voorbeelden van activiteiten in de tuin waar een Klic-melding, klik dan hier!
Als je een particuliere Klic-melding doet bij Klic App, ontvang je een kaart die de ondergrondse infrastructuur bloot legt. Deze wordt meegeleverd met de handige Klic App, waardoor je de kaart tijdens het graven op jouw mobiel en tablet kunt raadplegen. Let op: sinds 1 april 2021 is het verplicht om de Klic-melding digitaal te kunnen bekijken in een viewer zoals de Klic App. Zo kun je makkelijk achterhalen waar kabels en of leidingen liggen, hoe diep deze liggen vanaf het grondoppervlak en welke netbeheerder eigenaar is van de kabels. Hierdoor kun je graafschade of gevaarlijke situaties voorkomen. Het blijft hierbij wel belangrijk dat je voorzichtig graaft. Neem er de tijd voor en graaf laag voor laag.
Kortom, door te starten met een plan weet je of je mogelijk in aanraking zult komen met kabels en leidingen en of een Klic-melding doen verplicht is. Voorbereiding is dus écht het halve werk! Wil je meer weten over de werkwijze van Klic App? Je leest het hier.