KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

05-02-2024

5 Redenen waarom je een Klic-melding moet doen in de zomer

Het zomerseizoen staat voor de deur, en dat betekent dat veel zich voorbereiden op buitenprojecten. Of je nu een gloednieuw terras wilt aanleggen, een schutting gaat plaatsen of zwembad in de tuin wilt, het is belangrijk om te onthouden dat veiligheid altijd op de eerste plaats komt. Graafwerkzaamheden zonder de juiste informatie over kabels en leidingen in de ondergrond kunnen namelijk leiden tot gevaarlijke situaties, schade aan ondergrondse infrastructuur en zelfs juridische complicaties.

Een Klic-melding is een essentieel onderdeel van het graafproces, waarbij informatie wordt verkregen over de aanwezigheid van ondergrondse kabels en leidingen. Hoewel het belangrijk is om altijd een Klic-melding te doen, zijn er specifieke redenen waarom dit met name in de zomer van cruciaal belang is. In dit blogartikel bespreken we vijf redenen waarom je een Klic-melding moet doen in de zomer.

1) Toename van graafwerkzaamheden in voor- en achtertuinen

In de zomer nemen de activiteiten van bepaalde type graafwerkzaamheden toe. Waar veel aannemers in het voorjaar druk zijn, is de trend dat veel particulieren of hoveniers het zomerseizoen gebruiken om de tuin op de schop te nemen.

Mensen maken gebruik van het warme weer om bouw- en tuinprojecten uit te voeren. Dit betekent dat er meer kans is op graafwerkzaamheden in de buurt van ondergrondse infrastructuur. Denk hierbij aan de wettelijke verplichting van het aanvragen van een Klic-melding. Door een Klic-melding te doen, ontvang je tijdig de benodigde informatie over de kabels en leidingen in de ondergrond om ongevallen en schade te voorkomen.

> In deze blog lees je 7 werkzaamheden in tuinen waarbij je verplicht bent om een Klic-melding te doen.

2) Festivals en evenementen

De zomer is het seizoen van festivals en evenementen. Deze vinden vaak plaats op openbare terreinen, waarbij tijdelijke podia, tenten en hekwerken worden geplaatst. Het is van belang dat wanneer er de ondergrond wordt ingegaan, om een Klic-melding te doen voordat je begint met het opzetten van deze festiviteiten.

Hiermee voorkom je dat je ondergrondse kabels en leidingen raakt die zich mogelijk in de buurt bevinden. Dat zou betekenen dat naast de gevaarlijke situaties en mogelijke boetes, je van een koude kermis thuis komt.

3) Voorkomen van graafschades aan ondergrondse kabels en leidingen

Stel je eens een zomerse dag voor waarop je besluit om een verfrissend zwembad in je achtertuin aan te leggen. Je bent enthousiast en begint vol energie te graven. Je hebt echter geen Klic-melding gedaan en bent niet op de hoogte van de locatie van de ondergrondse kabels en leidingen.

Plotseling, terwijl je met volle kracht aan het graven bent, hoor je een knal. Je hebt per ongeluk de waterleiding geraakt en nu stroomt er water uit de grond, waardoor je tuin langzaam in een modderpoel verandert. Maar niet alleen jouw tuin maar die van de buren raakt ook beschadigd.

In dit geschetste scenario is het een waterleiding. Maar voor hetzelfde geld is het een glasvezel kabel waardoor je zonder internet zit. Of een gasleiding waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Welke schade je ook maakt aan kabel of leidingen, het is zeer vervelend, gevaarlijk en er kunnen juridische gevolgen aan verbonden zijn. Niet onbelangrijk is dat ook je project moet worden uitgesteld. 

Dit benadrukt de noodzaak van een Klic-melding. Het voorkomt niet alleen schade aan ondergrondse kabels en leidingen, maar ook potentiële gevaarlijke situaties, overlast voor de buurt en vertragingen in je projecten. Een simpele stap als het doen van een Klic-melding kan veel problemen, gevaren en stress voorkomen, en ervoor zorgen dat je zorgeloos kunt genieten van je zomerse activiteiten.

4) Voorkom boetes en geschillen

Het niet naleven van de wettelijke verplichting om een Klic-melding te doen kan leiden tot juridische complicaties. Bij schade aan ondergrondse infrastructuur kunnen de kosten voor herstel en mogelijke boetes flink oplopen.

Het bedrag wat je hier mee bespaart, kun je mooi gebruiken voor je welverdiende vakantie of investeren in een zomers tuinproject

Door een Klic-melding te doen, zet je een belangrijke stap om aan te tonen dat je de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen en voorkom je mogelijke juridische gevolgen.

5) Bespaar tijd op je project

Met een Klic-melding kun je jouw projecten efficiënter plannen, omdat je van tevoren op de hoogte bent van de aanwezige kabels en leidingen. Naast de tijdbesparing, behaal je door vooraf een Klic-melding te doen, zorgeloos aan de slag met zomerse klusactiviteiten, wetende dat je geen onverwachte obstakels tegenkomt. Hieronder vind je meer redenen opgesomd:

  • Informatie over de locatie van ondergrondse kabels en leidingen op jouw projectlocatie. Hierdoor hoef je niet lukraak te graven en kun je direct beginnen op de juiste plek.
  • Efficiënte projectplanning: Met de informatie uit de Klic-melding kun je je project efficiënter plannen. Je kunt rekening houden met de aanwezige kabels en leidingen en hier je werkzaamheden op afstemmen. Dit voorkomt onnodige vertragingen en herstelwerkzaamheden.

Conclusie

Een Klic-melding doen is een belangrijke stap bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden, vooral in de zomer. Met een toename van graafwerkzaamheden, festivals en evenementen, en tuinprojecten is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van ondergrondse kabels en leidingen. Door een Klic-melding te doen, bescherm je jezelf, anderen en de ondergrondse infrastructuur tegen ongevallen, schade en juridische complicaties. Wees verantwoordelijk en voorkom problemen door altijd een Klic-melding te doen voordat je begint met graven.