KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

05-02-2024

Zwembad graven? Doe een klic melding!

Heeft u dit jaar grootse plannen voor uw tuin en bent u van plan hier een zwembad aan te leggen? Dan moet u machinaal graven (bijvoorbeeld met een graafmachine), maar dat mag niet zomaar. U moet dan een Klic-melding doen.

In Nederland zijn er verschillende regelingen omtrent graven in de grond. Ook al bent u een particulier, bedrijf of is dit in uw eigen tuin. Zelfs als u denkt te weten, welke kabels en leidingen waar liggen. U dient bij machinaal graven een Klic-melding te doen.

Verdiep u daarom eerst goed in de regels, voordat u aan de slag gaat met het graven van een zwembad in de tuin. Wij vertellen u vast waar u allemaal op moet letten wanneer u aan dit project begint. 

Klic melding doen voorafgaand zwembad graven

Allereerst: ga goed voorbereid te werk. Als u al wat uitzoek werk heeft verricht, weet u waarschijnlijk dat u een klic melding moet doen om graafschade te voorkomen. Het kan namelijk zijn dat er onder uw stukje grond kabels en leidingen liggen.

Als u deze beschadigd tijdens het graven, kan het zijn dat een groot gebied zonder stroom of erger komt te zitten. En dat wilt u vast niet op uw geweten hebben. Zowel moreel als financiële aansprakelijkheid.

U doet deze klic melding eenvoudig vanaf uw smartphone, tablet of desktop. Meer weten over hoe een klic melding doen in zijn werk gaat? Lees het hier

Doe onderzoek naar uw bodemgrond 

Een zwembad brengt uiteraard flink wat gewicht met zich mee en niet iedere ondergrond kan dit dragen. U dient een stevige fundering van beton aan te leggen op de bodem, waar uiteindelijk honderden liters water in komt.

Welke ondergronden zijn dan goed? Doorgaans zijn klei en geel zand geschikt als onderlaag voor een zwembad. Wel adviseren wij u hier goed informatie over in te winnen bij een partij die hierin gespecialiseerd is, om eventuele problemen te voorkomen. 

Controleer de grondwaterstand

Een zwembad aanleggen in een gebied waar de grondwaterstand hoog is, kan moeilijk zijn en kan voor moeilijkheden zorgen. Win daarom van te voren bij uw gemeente informatie in over de hoogte van het grondwater in uw gebied.

Om te voorkomen dat uw zwembad verzakt, is het noodzakelijk om de fundering (de betonlaag) 30 centimeter boven de grondwaterstand aan te leggen te leggen.  

Overige vragen die u voorafgaand aan het graven van een zwembad helder dient te hebben:

  • Van welke materiaal wordt uw zwembad?
  • Wat worden de afmetingen van uw zwembad?
  • Welke functie moet uw zwembad veelal benutten? (fitness, ontspanning of andere doeleinden)
  • Hoe gaat u het zwembad verwarmen? 
  • Hoe gaat u het zwembad onderhouden?
  • Hoe wilt u het zwembad afdekken? 
  • Wat is de beste locatie voor uw zwembad? 

 Uiteindelijk is het dus belangrijk om graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld bij een zwembad graven, belangrijk om een klic-melding aan te vragen.

> Vraag snel de Klic-melding aan voor het uitgraven van een zwembad!

Klic App handelt niet voor- of namens het Kadaster.

Geïnteresseerd in meer gratis kennisartikelen over graven? Ontdek dan alle kennisartikelen op ikgagraven.nl.