KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

17-06-2024

Zwembad graven? Doe een klic melding!

Heb je dit jaar grootse plannen voor uw tuin en ben je van plan hier een zwembad aan te leggen? Dan moet je machinaal graven (bijvoorbeeld met een graafmachine), maar dat mag niet zomaar. Je moet dan een Klic-melding doen.

In Nederland zijn er verschillende regelingen omtrent graven in de grond. Ook al ben je een particulier, bedrijf of is dit in uw eigen tuin. Zelfs als je denkt te weten, welke kabels en leidingen waar liggen. Je dient bij machinaal graven een Klic-melding te doen.

Verdiep je daarom eerst goed in de regels, voordat je aan de slag gaat met het graven van een zwembad in de tuin. Wij vertellen je vast waar je allemaal op moet letten wanneer je aan dit project begint. 

Klic melding doen voorafgaand zwembad graven

Allereerst: ga goed voorbereid te werk. Als je al wat uitzoek werk heeft verricht, weet je waarschijnlijk dat je een klic melding moet doen om graafschade te voorkomen. Het kan namelijk zijn dat er onder uw stukje grond kabels en leidingen liggen.

Als je deze kabels en leidingen beschadigd tijdens het graven, kan het zijn dat een groot gebied zonder stroom of erger komt te zitten. Je doet deze klic melding eenvoudig vanaf uw smartphone, tablet of desktop. Meer weten over hoe een klic melding doen in zijn werk gaat? Lees het hier

Doe onderzoek naar uw bodemgrond 

Een zwembad brengt uiteraard flink wat gewicht met zich mee en niet iedere ondergrond kan dit dragen. Je dient een stevige fundering van beton aan te leggen op de bodem, waar uiteindelijk honderden liters water in komt.

Welke ondergronden zijn dan goed? Doorgaans zijn klei en geel zand geschikt als onderlaag voor een zwembad. Wel adviseren wij je hier goed informatie over in te winnen bij een partij die hierin gespecialiseerd is, om eventuele problemen te voorkomen. 

Controleer de grondwaterstand

Een zwembad aanleggen in een gebied waar de grondwaterstand hoog is, kan moeilijk zijn en kan voor moeilijkheden zorgen. Win daarom van te voren bij jouw gemeente informatie in over de hoogte van het grondwater in uw gebied.

Om te voorkomen dat uw zwembad verzakt, is het noodzakelijk om de fundering (de betonlaag) 30 centimeter boven de grondwaterstand aan te leggen te leggen.  

Overige vragen die je voorafgaand aan het graven van een zwembad helder dient te hebben:

  • Van welke materiaal wordt uw zwembad?
  • Wat worden de afmetingen van uw zwembad?
  • Welke functie moet uw zwembad veelal benutten? (fitness, ontspanning of andere doeleinden)
  • Hoe gaat u het zwembad verwarmen? 
  • Hoe gaat u het zwembad onderhouden?
  • Hoe wilt u het zwembad afdekken? 
  • Wat is de beste locatie voor uw zwembad? 

 Uiteindelijk is het dus belangrijk om graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld bij een zwembad graven, belangrijk om een klic-melding aan te vragen.

>> Vraag snel de Klic-melding aan voor het uitgraven van een zwembad!

Key Takeaway over zwembad uitgraven

  • Klic-melding verplicht: Voordat je begint met het graven van een zwembad, moet je een Klic-melding doen om de locatie van ondergrondse kabels en leidingen te weten en schade te voorkomen.
  • Regelgeving: Ook als particulier ben je wettelijk verplicht een Klic-melding te doen bij machinaal graven.
  • Grondonderzoek: Controleer of de bodem geschikt is voor een zwembad en leg een stevige betonnen fundering aan.
  • Grondwaterstand: Informeer bij de gemeente naar de grondwaterstand en zorg ervoor dat de fundering 30 cm boven deze stand ligt.
  • Planning en voorbereiding: Denk na over materiaal, afmetingen, functie, verwarming, onderhoud en locatie van het zwembad.

FAQ over zwembad uitgraven

1. Waarom moet ik een Klic-melding doen voor het graven van een zwembad? Je moet een Klic-melding doen om de locatie van ondergrondse kabels en leidingen te weten te komen. Dit voorkomt graafschade, wat kan leiden tot stroomuitval of andere problemen.

2. Wat is een Klic-melding? Een Klic-melding is een verplichting in Nederland waarbij je informeert naar de aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond voordat u begint met machinale graafwerkzaamheden.

3. Hoe doe ik een Klic-melding? Je kunt een Klic-melding eenvoudig doen via uw smartphone, tablet of desktop. Er zijn specifieke apps en websites beschikbaar voor dit proces.

4. Waarom is grondonderzoek belangrijk voor het aanleggen van een zwembad? Niet iedere ondergrond is geschikt om het gewicht van een zwembad te dragen. Een stevige fundering is noodzakelijk om verzakkingen en andere problemen te voorkomen.

5. Welke ondergronden zijn geschikt voor een zwembad? Klei en geel zand zijn doorgaans geschikte ondergronden voor een zwembad. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist.

6. Hoe beïnvloedt de grondwaterstand de aanleg van een zwembad? Een hoge grondwaterstand kan de aanleg bemoeilijken. De fundering moet minimaal 30 cm boven de grondwaterstand liggen om verzakkingen te voorkomen.

7. Welke factoren moet ik overwegen bij het plannen van mijn zwembad? Denk na over het materiaal, de afmetingen, de functie (fitness, ontspanning), de verwarming, het onderhoud, de afdekking en de locatie van het zwembad.

8. Wat gebeurt er als ik geen Klic-melding doe? Zonder Klic-melding riskeer je schade aan ondergrondse infrastructuur, wat kan leiden tot stroomuitval en hoge reparatiekosten.

Heb je meer vragen over Klic-meldingen of kabels en leidingen kaarten? Bezoek dan een overzicht van veelgestelde vragen. Geen vragen? Ga dan snel aan de slag met de Klic-melding aanvraag.  

>> Vraag snel de Klic-melding aan voor het uitgraven van een zwembad!