KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

05-02-2024

Regels voor het plaatsen van een hekwerk

Of je nu je tuin wilt afbakenen, je privacy wilt vergroten, of gewoon een mooi accent wilt toevoegen aan je eigendom, het plaatsen van een hekwerk kan een geweldige manier zijn om dit te bereiken. Maar voordat je begint met palen boren, hewerk slaan of plaatsen, zijn er een aantal belangrijke regels die je moet kennen.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het plaatsen van een hekwerk, inclusief de verplichte Klic-melding bij het slaan van palen, de vergunningen die je nodig hebt voor een schutting of erfafscheiding, en de regels voor het plaatsen van hekwerken in verschillende situaties. We geven je ook een aantal extra tips om ervoor te zorgen dat je hekwerk niet alleen functioneel is, maar er ook fantastisch uitziet.

Of je nu een doorgewinterde klusser of hekwerkbedrijf bent of net begint met het opknappen van je eigendom, dit zal je hopelijk helpen om alles te weten te komen over het plaatsen van hekwerken.

Hekwerk plaatsen vergunning

Hekwerk plaatsen op eigen terrein/grond/erfgrens

Voor het plaatsen van een schutting of andere erfafscheiding, heb je in sommige gevallen wél een vergunning nodig en in sommige niet.

Wanneer je in het voorerf een schutting plaatst hoger dan één meter, dan is deze omgevingsvergunning plichtig. Dat wil zeggen dat je dus dan wél een vergunning nodig hebt.

In het achtererfgebied is de schutting tot een hoogte van 2 meter vergunningvrij.Hier hoef je dus geen vergunning voor aan te vragen.

Zit je op een hoeklokatie? Dan is de zijtuin voorerfgebied en is het plaatsen van een schutting vergunningplichtig en moet je dus wel een vergunning aanvragen.

> Voor meer informatie over het wanneer vergunningvrij of wanneer een omgevingsvergunning nodig? Kun je het informatieblad van Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer bekijken.

> Andere tip is om de vergunning te checken. Je kunt controleren of je écht wel of geen vergunning nodig hebt voor jouw erf- of perceelafscheiding bij het omgevingsloket.

Hekwerk plaatsen openbare ruimte

Wanneer je als bedrijf een hekwerk in opdracht van bijvoorbeeld een gemeente in de openbare ruimte moet plaatsen. Moet je kunnen aantonen dat je deze toestemming of opdracht hebt gekregen van de beheerde van de openbare ruimte (ofwel de gemeente).

Hoe hoog mag een schutting of hekwerk zijn?

Ben je benieuwd naar de toegestane hoogte voor hekwerken en schuttingen? Hier zijn de kernpunten die je moet begrijpen zodat je weet hoe hoog dit mag zijn.

Achter- en zijtuinen

Wanneer je hekwerken of schuttingen wilt plaatsen aan de achter- en zijkant van de woning, houd dan rekening met een strikte maximale hoogte van 2 meter. Dit geldt voor zowel de schutting aan de achterzijde als die grenst aan het eigendom van jouw buren.

Voortuin

Als jouw plan is om een hekwerk of schutting in de voortuin te maken, dien je te voldoen aan een maximale hoogte van 1 meter. Deze regel is van toepassing op hekwerken en schuttingen die niet grenzen aan een openbare gemeentegrens.

Hogere schuttingen of hekwerken

Wil je een hekwerk of schutting plaatsen dat hoger is dan deze vastgestelde hoogtes? In dat geval is het van belang om een vergunning aan te vragen. Een vergunning is nodig wanneer je afwijkt van de standaardhoogtes. De beoordeling van een vergunning hangt af van de specifieke omstandigheden.

Hoe hoog is een schutting gemiddeld?

De meest voorkomende hoogte voor hekwerken en schuttingen in achter- en zijtuinen is gemiddeld 1,80 meter. Deze hoogte voldoet aan de meeste regelgeving zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen.

Indien je meer gedetailleerde informatie wenst over hekwerken en schuttingen in jouw specifieke regio, raden wij je aan om contact op te nemen met de gemeente.

Regels plaatsen hekwerk: Klic-melding verplicht

Naast de vergunningen, zijn er regels verbonden aan het plaatsen van het hekwerk. Je moet namelijk de ondergrond in en dan heb je een Klic-melding nodig om te weten wat je onder de grond kunt verwachten.

Maar hoe diep moet je voor een hekwerk dan de grond in? Je ontdekt het hieronder met het makkelijke overzichtje.

Hoe diep moet een paal in de grond?

Hoe hoog wil je de schutting? Wat moet de paallengte zijn? Hoe diep moet de paal in de grond? Hoe veel steek de paal boven de grond?
120 cm 180 cm 60 cm 120 cm
180 cm  270 cm 90 cm 180 cm
200 cm 300 cm 90 cm 180 cm

De vuistregels uitgelegd:

  • Schutting 120 cm hoog? Dan minimaal een paal van 180 cm te gebruiken. Hiermee kun je 60 cm onder de grond en 120 cm boven de grond realiseren.
  • Schutting van 180 cm hoog? Dan minimaal een paal van 270 cm te gebruiken. Hiermee kun je 90 cm onder de grond en 180 cm boven de grond realiseren.
  • Schutting van 200 cm hoog? Dan minimaal een paal van 300 cm te gebruiken. Hiermee kun je 100 cm onder de grond en 200 cm boven de grond realiseren.

Als het gaat om het plaatsen van palen voor bijvoorbeeld een schutting, is het belangrijk om de juiste diepte te bepalen. Maar hoe diep moet een paal eigenlijk in de grond worden geplaatst? De diepte van een paal hangt af van verschillende factoren, zoals het type paal, de bodemgesteldheid en het beoogde doel. Over het algemeen wordt aanbevolen om een paal ongeveer 1/3 van zijn totale lengte in de grond te plaatsen.

Dit zorgt voor voldoende stabiliteit en ondersteuning. Bijvoorbeeld, als een paal 2 meter lang is, zou deze idealiter ongeveer 90 centimeter diep moeten worden ingegraven. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een algemene richtlijn is.

In sommige gevallen, zoals bij het bouwen van een hek, kan het nodig zijn om de palen dieper in de grond te plaatsen voor extra stevigheid. Het is raadzaam om bij specifieke projecten de richtlijnen van professionals te volgen om ervoor te zorgen dat de palen op de juiste diepte worden geplaatst.

Klic-melding verplicht voor hekwerk plaatsen / palen in de grond slaan

Let op! Omdat je voor het handmatig boren van palen dieper voor een schutting bijna in alle gevallen dieper dan 40 centimeter in de grond gaat, ben je verplicht een Klic-melding te doen.

Bij machinaal graven of in de grond boren (dus bijvoorbeeld een grondboor op benzine, elektrische grondboor of een minigraver) heb je altijd een Klic-melding nodig, ongeacht de diepte.

Kortom: bij het plaatsen van een schutting, ben je verplicht een Klic-melding te doen.

Waarom Klic-melding verplicht?

Met een Klic-melding ontvang je van netbeheerders in je graafgebied informatie over de ligging van kabels en leidingen. Ook ontvang je de contactinformatie van de eigenaren van deze kabels en leidingen. Bovendien kun je de huisaansluitschetsen opvragen zodat je weet waar de kabels en leidingen de woning of pand in gaan.

Met een Klic-melding verklein je de kans op graafschade, gevaarlijke situaties voor jou en de omgeving. Bovendien voorkom je de kans op een flinke boete. Mocht je onverhoopt graafschade veroorzaken, helpt een Klic-melding ook bij het kunnen aantonen van zorgvuldig graven.

Makkelijk binnen 1 minuut geregeld >> Klic-melding aanvragen.