KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

05-02-2024

Schommel plaatsen: een stapsgewijze handleiding

Als je een schommel wilt plaatsen in je tuin of speelplaats, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat de schommel veilig en stevig staat. Zo is het  bijvoorbeeld belangrijk om een schommel goed te verankeren. Bij een schommel verankeren zorg je voor een stabiele basis. In deze handleiding bespreken we de stappen die je kunt volgen als je bijvoorbeeld zelf een schommel gaat plaatsen:

Stap 1: De juiste locatie kiezen

De eerste stap bij het plaatsen van een schommel is het selecteren van de juiste locatie. Zoek een vlakke en stabiele ondergrond waarop de schommel geplaatst kan worden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de schommel, zodat kinderen veilig kunnen schommelen zonder obstakels in de buurt.

Stap 2: Voorbereidingen treffen

Voordat je begint met de schommel plaatsen, moet je enkele voorbereidingen treffen: 

 • Aangezien je bij een schommel plaatsen gaat graven in de ondergrond is het belangrijk om van tevoren een Klic-melding aan te vragen. Hiermee vind je een overzicht van alle kabels en leidingen in de ondergrond en voorkom je eventuele graafschade aan deze kabels en leidingen. Lees in ons kennisartikel meer over het veilig graven in de grond.
 • Controleer of je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Dit kan onder andere bestaan uit een schommelframe, schommelzitje, bevestigingsmaterialen, waterpas, grondankers, graafmachine of grondboor. Let op dat als je machinaal gaat graven (met een grondboor- of graafmachine), dan ben je verplicht een Klic-melding aan te vragen. 
 • Bij het laten plaatsen van een schommel is het goed om de vorige aspecten ook te controleren bij degene die de schommel gaat plaatsen. 

Stap 3: Het plaatsen van de schommel

Nu je de locatie hebt gekozen en de voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de schommel daadwerkelijk te plaatsen. Volg bij het plaatsen van de schommel de volgende stappen: 

 1. Volg de instructies die bij de schommel geleverd worden om het frame op de juiste manier in elkaar te zetten. 
 2. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het frame waterpas staat. 
 3. Bepaal de juiste plaatsing van de grondankers.
 4. Graaf de gaten voor de grondankers.
 5. Plaats de grondankers en bevestig deze. 
 6. Bevestig de schommel aan de grondankers.

Door de schommel te verankeren met behulp van grondankers, voorkom je dat deze omvalt of verschuift tijdens het schommelen. Het verankeren van de schommel draagt dus bij aan de veiligheid en stabiliteit van de schommel.

Stap 4: Onderhoud en nazorg

Het onderhouden van de schommel is essentieel om de levensduur en veiligheid ervan te waarborgen. Neem de volgende stappen voor het onderhoud:

 • Reinig de schommel regelmatig met milde zeep en water om vuil en stof te verwijderen.
 • Controleer de bevestigingsmaterialen, bouten en moeren regelmatig en draai ze indien nodig aan.
 • Behandel het houten frame van de schommel met een beschermende beits of verf om het te beschermen tegen weersinvloeden.
 • Vervang versleten of beschadigde onderdelen onmiddellijk om de veiligheid te waarborgen.
 • Houd de omgeving rondom de schommel vrij van obstakels en snoei indien nodig overhangende takken.

Ben je van plan nog meer te gaan werken in de tuin? Lees dan voor welke 7 andere klussen in de tuin een Klic-melding belangrijk is. Wil je al snel aan de slag? Wacht dan niet langer en vraag snel je Klic-melding aan!


>> Start hier de Klic-melding aanvraag <<