KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

25-03-2024

Vijver graven? Veilig graven met verplichte Klic-melding

Een prachtige vijver kan een fantastische toevoeging zijn aan je tuin. Maar het is belangrijk om (graaf)schade te voorkomen tijdens de aanleg. Bij het graven van een vijver, is een Klic-melding verplicht. Door een Klic-melding te doen, voorkom je graafschade en bespaar je mogelijke herstelkosten zoals schade aan kabels en leidingen, vertragingen, overlast voor de omgeving en risico's voor de gezondheid.

Hier vind je handige informatie over:

Leer ook onder andere hoe je de juiste locatie kiest, de grootte en diepte van je vijver bepaalt, de vijver uitgraaf, vijverfolie installeert, water toevoegt en ten slotte planten en vissen aan je vijver toevoegt.

Belangrijk vóórdat je een vijver gaat aanleggen

Bij het graven met een machine ben je altijd verplicht om een Klic-melding te doen. Maar ook met de hand graven is niet zonder regels. Het is verplicht om een Klic-melding aan te vragen als je dieper dan 40cm met een schop graaft. In dit artikel geven we je een handig stappenplan voor het aanleggen van je vijver, inclusief het aanvragen van een Klic-melding.

Waarom vijver aanleggen?

Een vijver in de tuin kan een geweldige toevoeging zijn aan elke buitenruimte. Het biedt niet alleen een serene en ontspannende sfeer, maar het kan ook helpen om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Met een vijver creëer je een leefgebied voor allerlei soorten dieren, waaronder kikkers, vissen, libellen en andere waterdieren.

Bovendien kan een vijver ook dienen als een prachtige decoratieve functie, die kan worden gebruikt om een rustige en mooie buitenomgeving te creëren. Of je nu een tuinier bent of gewoon op zoek bent naar een manier om jouw buitenruimte te verbeteren, het aanleggen van een vijver is zeker het overwegen waard.

Waarom zou je nog meer kunnen kiezen voor een vijver in de tuin? Hier zijn de overtuigende redenen om de magie van een vijver te omarmen:

1) Natuurlijke schoonheid en rust: Een vijver brengt een gevoel van sereniteit en natuurlijke schoonheid in je tuin. Het kabbelende water, de spiegeling van de lucht, en de dans van waterplanten creëren een rustgevende atmosfeer waarin je kunt ontspannen en ontsnappen aan de dagelijkse drukte.

2) Minimalistisch onderhoud: In tegenstelling tot ingewikkelde tuinprojecten vereist een vijver minimaal onderhoud. De natuurlijke ecosystemen nemen veel van het werk op zich. Zo hoef je geen tijd en geld te verspillen aan ingewikkelde landscaping.

4) Biodiversiteit bloeit: Libelles, waterjuffers, kikkers, padden, salamanders, bijen, vogels en talloze andere wezens vinden hun thuis in een vijver. Hoe meer variatie in planten en dieren in je tuin, hoe rijker en diverser het leven wordt. Samen creëren ze een natuurlijk evenwicht en balans die de gezondheid van je tuin ten goede komt.

5) Seizoensgebonden pracht: Huizen met vijvers onderscheiden zich in elk seizoen. Of het nu de ontluikende lente, de levendige zomer, de kleurrijke herfst of de serene winter is, een vijver voegt een vleugje schoonheid en uniekheid toe aan je leefomgeving.

6) Educatie en vermaak: Een vijver kan dienen als een educatief en vermakelijk element voor het hele gezin. Leer samen met je kinderen over de levenscyclus van kikkers of bekijk de fascinerende wereld van waterinsecten. 

7) Toename van de woningwaarde: Een goed aangelegde vijver kan de waarde van je woning verhogen. Potentiële kopers worden aangetrokken door de charme en esthetiek die een vijver met zich meebrengt.

Waarom vijver aanleggen?

Stappenplan voor veilig aanleggen van vijver

 Door middel van dit stappenplan voor het aanleggen van een vijver willen we graag informatie delen over hoe je het beste en makkelijkste een vijver kunt aanleggen. Lees snel het stappenplan voor de aanleg van de vijver hieronder:

Stap 1: Kies de juiste locatie

Kies een locatie voor je vijver die niet te dicht bij bomen of struiken ligt. Dit kan namelijk zorgen voor vervuiling van het water en bemoeilijkt het onderhoud. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende zonlicht is voor de planten, maar niet te veel om overmatige algengroei te voorkomen.

Stap 2: Bepaal de grootte en diepte

Bepaal de grootte en diepte van de vijver op basis van jouw doel. Als je bijvoorbeeld van plan bent om vissen te houden, moet de vijver minstens 1,5 meter diep zijn om te voorkomen dat de vissen bevriezen in de winter. Een vijver met een oppervlakte van 10-15 vierkante meter is meestal groot genoeg voor de meeste tuinen.

Stap 3: Doe een Klic-melding

Voordat je begint met graven is het belangrijk om een Klic-melding te doen. Dit is verplicht volgens de WIBON-wetgeving en voorkomt dat je graafschade veroorzaakt aan kabels en leidingen. Je bent verplicht om een Klic-melding te doen als je dieper dan 40cm gaat graven of als je met een graafmachine/minigraver gaat werken.

>> Doe hier eenvoudig Klic-melding: binnen 1 minuut geregeld

Stap 4: Graaf de vijver uit

Gebruik een touw of slang om de omtrek van de vijver te markeren en graaf vervolgens de aarde weg. Zorg ervoor dat de randen van de vijver niet te steil zijn, anders kan de vijver instorten.

Let op dat je de Klic-melding digitaal bij de hand hebt op de graaflocatie. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je deze hebt geraadpleegd wanneer je bijvoorbeeld controle krijgt of graafschade hebt veroorzaakt.

Stap 5: Installeer de vijverfolie

Bedek de uitgegraven kuil met vijverfolie van goede kwaliteit die duurzaam en scheurbestendig is. Plaats de folie in de vijver en maak hem glad. Zorg ervoor dat er geen vouwen of bobbels in de folie zitten, omdat deze kunnen leiden tot lekkages.

Stap 6: Voeg water toe

Vul de vijver met regenwater, als dat mogelijk is. Regenwater bevat namelijk geen chloor of andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor vissen en planten. Als je geen regenwater kunt gebruiken, laat dan kraanwater minimaal 24 uur staan om chloor te laten verdampen.

Stap 7: Voeg planten en vissen toe

Nu de vijver gevuld is, is het tijd om planten en vissen toe te voegen. Kies planten die geschikt zijn voor de grootte en diepte van jouw vijver en voeg geleidelijk vissen toe om de waterkwaliteit te behouden.

Stap 8: Onderhoud de vijver regelmatig

Het is belangrijk om de vijver regelmatig te onderhouden. Verwijder bladeren en vuil van het oppervlak, snoei planten indien nodig en vervang water regelmatig om de waterkwaliteit op peil te houden.

Vijver aanleggen kosten

Een vijver in je tuin aanleggen is een prachtige toevoeging, maar hoeveel kost het eigenlijk? De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en het type vijver. Laten we dieper ingaan op de kostenopbouw en wat je kunt verwachten:

Type vijver en grootte: De keuze voor het type vijver is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

  • Natuurlijke Vijver: Voor een natuurlijke vijver liggen de kosten meestal tussen €1.100,- en €2.000,-. Dit type vijver is relatief eenvoudig te plaatsen en vraagt om weinig onderhoud.

  • Siervijver: Een siervijver met planten en vissen heeft gemiddelde kosten van €2.000,- tot €3.000,-, afhankelijk van de grootte.

  • Koivijver: Voor de liefhebbers van koivissen zijn de kosten hoger, gemiddeld €4.000,- tot €5.500,-, exclusief de prijs van de koi.

Grootte van de vijver: Het is duidelijk dat de grootte van de vijver een belangrijke rol speelt in de kosten. Hoe groter de vijver, hoe meer materiaal er nodig is voor de aanleg.

Vernieuwen vs. nieuw aanleggen: Als je al een vijver hebt en deze wilt vernieuwen, zal dit doorgaans goedkoper zijn dan het graven van een geheel nieuwe vijver. Het opnieuw aanleggen kan variëren van een eenvoudige renovatie tot het volledig herontwerpen van de vijver.

Bijkomende kosten: Houd rekening met kosten, zoals de verplichte klic-melding, aanschaffen van vijveraccessoires, filtersystemen en verlichting.

De kosten voor een vijver kunnen sterk variëren, van een bescheiden €1.100,- voor een natuurlijke vijver tot wel €5.500,- voor een koivijver, zonder de prijs van koi vissen. Het is essentieel om te bepalen welk type vijver het beste bij je past en welk budget je beschikbaar hebt.

Vergunningsplicht vijver

Heb je je ooit afgevraagd of je een vergunning nodig hebt om een vijver aan te leggen? Het antwoord is niet altijd eenduidig, maar laten we de zaken verduidelijken.

Als je een (zwem)vijver in de buurt van je woning wilt aanleggen (niet in de voortuin), is er goed nieuws. In dit geval heb je meestal geen aparte vergunning nodig. Wat 'in de buurt' betekent? Dat is binnen een straal van 30 meter van je huis. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om een prachtige vijver te creëren zonder bureaucratische rompslomp. Het beste kun je altijd even dubbelchecken bij de gemeente. Want het zou toch zonde zijn als je halverwege je project bent en je een (bouw)stop krijgt.

Let er wel op dat een Klic-melding verplicht is om graafschade te voorkomen aan kabels en leidingen. Dus als je een vijver gaat graven (ook in je eigen achtertuin), moet je deze Klic-melding doen.

Klic-melding aanvragen voor particulieren

Als particulier wil je misschien een graafproject starten, zoals het graven van een vijver in je tuin. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten en veiligheidsnormen bij graafwerkzaamheden. Een belangrijk aspect hiervan is het aanvragen van een Klic-melding. Klic-meldingen zijn verplicht voor graafwerkzaamheden in Nederland, ook voor particulieren. In ons artikel "Klic-melding aanvragen voor particulieren" lees je alles wat je moet weten over hoe je deze melding kunt indienen en waarom het zo belangrijk is voor een veilige en wettelijk conforme graafervaring.

Voorkom graafschades en oponthoud met behulp van Klic-melding

Kortom, welke werkzaamheden je ook met een machine in de ondergrond van de tuin gaat uitvoeren: een Klic-melding (ook op eigen terrein) is verplicht nodig om van start te gaan. Dit is vanuit de wet WIBON verplicht. Wil je meer weten over het graven in je tuin? Lees dan het kennisartikel. 

Makkelijk binnen 1 minuut geregeld >> Klic-melding aanvragen.