KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

11-05-2023

Vijver graven? Veilig graven met verplichte Klic-melding

Een prachtige vijver kan een fantastische toevoeging zijn aan je tuin, maar het is essentieel om schade te voorkomen tijdens de aanleg. Door een Klic-melding te doen, voorkom je graafschade en bespaar je mogelijk directe herstelkosten bij schade aan kabels en leidingen. Of de indirecte kosten zoals vertragingen, overlast voor de omgeving en risico's voor de gezondheid en het milieu wanneer er graafschade ontstaat.

Het is verplicht om een Klic-melding aan te vragen als je dieper dan 40cm met een schop graaft of als je graaft met een graafmachine of minigraver. In dit artikel geven we je een handig stappenplan voor het aanleggen van je vijver, inclusief het aanvragen van een Klic-melding.

Leer ook onder andere hoe je de juiste locatie kiest, de grootte en diepte van je vijver bepaalt, de vijver uitgraaf, vijverfolie installeert, water toevoegt en ten slotte planten en vissen aan je vijver toevoegt.

Waarom vijver aanleggen?

Een vijver in de tuin kan een geweldige toevoeging zijn aan elke buitenruimte. Het biedt niet alleen een serene en ontspannende sfeer, maar het kan ook helpen om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Met een vijver creëer je een leefgebied voor allerlei soorten dieren, waaronder kikkers, vissen, libellen en andere waterdieren.

Bovendien kan een vijver ook dienen als een prachtige decoratieve functie, die kan worden gebruikt om een rustige en mooie buitenomgeving te creëren. Of je nu een tuinier bent of gewoon op zoek bent naar een manier om jouw buitenruimte te verbeteren, het aanleggen van een vijver is zeker het overwegen waard.

Stappenplan voor veilig aanleggen van vijver

Stap 1: Kies de juiste locatie

Kies een locatie voor je vijver die niet te dicht bij bomen of struiken ligt. Dit kan namelijk zorgen voor vervuiling van het water en bemoeilijkt het onderhoud. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende zonlicht is voor de planten, maar niet te veel om overmatige algengroei te voorkomen.

Stap 2: Bepaal de grootte en diepte

Bepaal de grootte en diepte van de vijver op basis van jouw doel. Als je bijvoorbeeld van plan bent om vissen te houden, moet de vijver minstens 1,5 meter diep zijn om te voorkomen dat de vissen bevriezen in de winter. Een vijver met een oppervlakte van 10-15 vierkante meter is meestal groot genoeg voor de meeste tuinen.

Stap 3: Doe een Klic-melding

Voordat je begint met graven is het belangrijk om een Klic-melding te doen. Dit is verplicht volgens de WIBON-wetgeving en voorkomt dat je graafschade veroorzaakt aan kabels en leidingen. Je bent verplicht om een Klic-melding te doen als je dieper dan 40cm gaat graven of als je met een graafmachine/minigraver gaat werken.

>> Doe hier eenvoudig Klic-melding: binnen 1 minuut geregeld

Stap 4: Graaf de vijver uit

Gebruik een touw of slang om de omtrek van de vijver te markeren en graaf vervolgens de aarde weg. Zorg ervoor dat de randen van de vijver niet te steil zijn, anders kan de vijver instorten.

Let op dat je de Klic-melding digitaal bij de hand hebt op de graaflocatie. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je deze hebt geraadpleegd wanneer je bijvoorbeeld controle krijgt of graafschade hebt veroorzaakt.

Stap 5: Installeer de vijverfolie

Bedek de uitgegraven kuil met vijverfolie van goede kwaliteit die duurzaam en scheurbestendig is. Plaats de folie in de vijver en maak hem glad. Zorg ervoor dat er geen vouwen of bobbels in de folie zitten, omdat deze kunnen leiden tot lekkages.

Stap 6: Voeg water toe

Vul de vijver met regenwater, als dat mogelijk is. Regenwater bevat namelijk geen chloor of andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor vissen en planten. Als je geen regenwater kunt gebruiken, laat dan kraanwater minimaal 24 uur staan om chloor te laten verdampen.

Stap 7: Voeg planten en vissen toe

Nu de vijver gevuld is, is het tijd om planten en vissen toe te voegen. Kies planten die geschikt zijn voor de grootte en diepte van jouw vijver en voeg geleidelijk vissen toe om de waterkwaliteit te behouden.

Stap 8: Onderhoud de vijver regelmatig

Het is belangrijk om de vijver regelmatig te onderhouden. Verwijder bladeren en vuil van het oppervlak, snoei planten indien nodig en vervang water regelmatig om de waterkwaliteit op peil te houden.

Voorkom graafschades en oponthoud met behulp van Klic-melding

Kortom, welke werkzaamheden je ook met een machine in de ondergrond van de tuin gaat uitvoeren: een Klic-melding (ook op eigen terrein) is verplicht nodig om van start te gaan. Dit is vanuit de wet WIBON verplicht. Wil je meer weten over het graven in je tuin? Lees dan het kennisartikel. 

Makkelijk binnen 1 minuut geregeld >> Klic-melding aanvragen.