KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

31-03-2023

Oprit of tuin bestraten? Vergeet niet graafmelding te doen

Heb je net jouw droomhuis gekocht of een grote renovatie achter de rug? En wil je nog even snel de oprit of tuin bestraten?. Zelf een oprit aanleggen kan kosten besparen, maar je kunt ook vakmensen zoals lokale hoveniers inschakelen.

Hoe je het ook aanpakt, je hebt vaak een graafmachine nodig om de grond te bewerken of moet wellicht met een schop dieper graven dan 40 centimeter. Of je nou een particulier bent of een bedrijf. Vergeet niet dat je dan verplicht bent om een graafmelding te doen om graafschade aan kabels en leidingen te voorkomen.

Zo bespaar je directe en indirecte herstelkosten, voorkom je vertragingen en overlast en verminder je risico's voor de gezondheid en het milieu. Lees verder voor meer handige tips bij het bestraten van jouw oprit of achtertuin.

>> Graafmelding doen: binnen 1 minuut geregeld

Graafschade voorkomen bij bestratingswerkzaamheden

Het bestraten van je oprit is een belangrijke stap om je huis en tuin te verbeteren. Een goed aangelegde oprit verhoogt niet alleen de waarde van je huis, maar biedt ook meer veiligheid en comfort.

Het rapport van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) laat zien dat er in 2021 meer dan 4400 graafschades zijn gemeld bij bestratingswerkzaamheden in Nederland. Dit betekent dat bestratingswerk in de top 10 staat van werkzaamheden die de meeste graafschades veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om op te letten bij het uitvoeren van bestratingswerkzaamheden om graafschade te voorkomen.

Waarom zo veel graafschades bij bestraten?

Er zijn veel redenen waarom er zo veel graafschades ontstaan bij bestratingswerkzaamheden. Het verschilt natuurlijk in elke situatie. Maar de meest voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld dat er geen graafmelding gedaan is. Waardoor er geen informatie beschikbaar is over waar de kabels en leidingen in de grond liggen.

Ook kan het zijn dat er geen geldige gebiedsinformatie (klic-melding) op de graaflocatie is of dat er geen (huis)aansluitleidingschetsen aangevraagd zijn.

Soms wordt de kabel of leiding niet of onvoldoende gelokaliseerd, of is er onvoldoende handmatig voorgestoken voordat er met een machine wordt gegraven.

Ook kan het zijn dat de kabel of leiding op een afwijkende horizontale ligging ligt, waardoor deze niet wordt gezien of niet wordt verwacht op die plek.

Genoeg redenen om extra voorzichtig te werk te gaan en in ieder geval altijd de verplichte graafmelding aan te vragen en digitaal op zak te hebben tijdens de werkzaamheden.

Extra tips voor het bestraten van oprit of tuin

Stap 1: Ontwerp je oprit of tuin van te voren

Voordat je begint met het bestraten van je oprit, is het belangrijk om een ontwerp te maken voor de lay-out en het materiaal dat je wilt gebruiken. Denk hierbij aan de grootte van de stenen en hoe je ze wilt leggen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van je oprit en het aantal auto's dat erop geparkeerd zal worden.

Stap 2: Bereid de ondergrond voor

Voordat je begint met het leggen van de stenen, moet je de ondergrond voorbereiden. Maak de grond egaal en vrij van onkruid en gras. Zo graaf je met een schep of met een graafmachine de grond af om de benodigde ruimte te maken. Belangrijk is om bij graafwerkzaamheden een Klic-melding te doen om te voorkomen dat je kabels of leidingen beschadigt.

Extra tip is om op de afwatering te letten en alvast goed na te denken of de randafwerking.

Stap 3: Leg de stenen

Het leggen van de stenen is een belangrijke stap. Zorg ervoor dat je de stenen op de juiste manier legt en volg het ontwerp dat je eerder hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de stenen goed op elkaar aansluiten en de naden niet te groot zijn.

Span bijvoorbeeld een touwtje om te zorgen dat in een rechte lijn bestraat.

Stap 4: Aftrillen en voegen

Na het leggen van de stenen is het tijd om de naden tussen de stenen te vullen. Dit kan bijvoorbeeld met grout. Dit zorgt ervoor dat de stenen steviger aan elkaar verbonden zijn en dat er geen water tussen de naden kan doorlopen. Laat de grout goed uitharden voordat je verder gaat.

Gebruik een trilplaat om de bestrating aan te trillen.

Voorkom graafschades met een Klic-melding

Het is belangrijk om een Klic-melding te doen voordat je begint met graven. Hierdoor kun je zien welke kabels en leidingen er in de grond zitten en voorkom je graafschade en onnodige kosten.

Een Klic-melding is verplicht volgens de WIBON wetgeving en kun je gemakkelijk aanvragen via klic-app.nl. Meer weten over graven in de tuin of grond? Lees dan het artikel wat meer gaat over de regels in de tuin. Voor meer kennisartikelen over grondroeren verwijzen we je ook graag door naar ikgagraven.nl