Laadpalen, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Er worden in Nederland heel veel laadpalen geplaatst. In dit artikel vind je aandachtspunten voor een veilig graafproces bij het plaatsen van laadpalen.
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) houdt strenger toezicht op en handhaven bij graafschade aan kabels en leidingen. In het jaarbericht noemen ze de particuliere initiatieven met laadpalen een complicerende factor.
Waarom dan? Het aantal laadpaal initiatieven neemt toe en maakt voor het trekken van kabels en leidingen vaak gebruik van publieke gronden. Maar particuliere netten hoeven niet te worden geregistreerd. Dat maakt het risico groter dat ze per ongeluk worden geraakt bij het graven.
Niet alleen particulieren netten kunnen schade opleveren, zo is er januari 2023 flinke schade aan een waterleiding veroorzaakt in Apeldoorn bij het plaatsen van een laadpaal. De hoofdwaterleiding is doorgestoken en de straat stond onder water.
Kortom het is van belang je bewust te zijn van de graafrisico’s en de juiste stappen worden ondernomen voor het voorkomen van graafschade bij het plaatsen van laadpalen.
Zeer belangrijk om te weten is dat voor de aanleg van de oplaadpaal en aansluiting op het stroomnet moet een Klic-melding gedaan worden. Aan de hand van deze melding kan worden bepaald of de locatie geschikt is gelet op de aanwezigheid van kabels en leidingen. Daarnaast is het volgens de wet WIBON verplicht voorafgaande een machinale grondroering een Klic-melding aan te vragen.
In het voorbeeld waarbij een laadpaal wordt geplaatst, zijn de volgende vijf basistips van toepassing om een veilig graafproces nabij kabels en leidingen te waarborgen:
Door het volgen van deze vijf basistips kan het graafproces bij het plaatsen van een laadpaal veilig worden uitgevoerd, met minimale risico's voor de kabels en leidingen in de omgeving. Veiligheid moet altijd voorop staan bij graafwerkzaamheden om ongevallen en schade te voorkomen.
Wil je goed voorbereid zijn? Vraag dan snel een Klic-melding aan!