KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

02-10-2023

Kabels en leidingen kaart nodig? Doe een Klic-melding

Je wilt graven in de tuin en bent benieuwd waar ondergrondse kabels en leidingen liggen. Om daarachter te komen moet je een digitale Klic-melding te doen.

Nadat je een Klic-melding hebt gedaan ontvang je een kaart van de ondergrondse kabels en leidingen die zich in jouw buurt bevinden. Door inzicht in deze ondergrondse kabels en leidingen, voorkom je graafschade aan deze kabels en leidingen. Dit is een vereiste voordat je gaat graven. Want machinaal graven mag je niet zomaar doen. 

Hoe ontvang je een kabels en leidingen kaart?

Je doet de Klic-melding zelf en selecteert hierbij het gebied waarin je gaat graven. Hier vind je alle stappen die nodig zijn om een graafmelding te doen. Als je alle stappen hebt doorlopen, dan heb je de digitale kabels en leidingen kaart ontvangen.

In de meeste gevallen wordt deze binnen 1 werkdag geleverd. Deze levertijd hangt af van de netbeheerders die kabels en leidingen hebben liggen in het door jou geselecteerde gebied. 

Welke ondergrondse kabels en leidingen kun je tegenkomen op de kaart?

De Rijksoverheid stelt dat er in Nederland ruim 1,7 miljoen kilometer aan ondergrondse kabels en leidingen liggen onder de grond. Het gaat om leidingen voor water, gas, elektriciteit of bijvoorbeeld datatransport. Maar ook om riolering of buisleidingen met gevaarlijke inhoud.

Het ligt ramvol in de ondergrond. Dus grote kans dus dat deze kabels en leidingen zich bevinden in het door jou geselecteerde gebied. Alle kabels en leidingen die je kunt tegenkomen:

  • Gasleidingen in de grond
  • Waterleidingen in de grond
  • Rioolleidingen in de grond 
  • Elektrakabels in de grond
  • Internetkabels in de grond
  • Telefoniekabels in de grond
  • Glasvezelkabels in de grond
  • Warmteleidingen in de grond
  • Uitzonderlijke leidingen in de grond

Lees in het kennisartikel hoe je het beste kunt werken nabij kabels en leidingen middels een kabels en leidingen kaart.

Waarom moet je hier rekening mee houden?

Je vraagt zich wellicht af waarom je niet gewoon mag gaan graven in eigen tuin. Dat is omdat graafschade vaak voorkomt in Nederland en dit negatieve gevolgen heeft.

Graafschade resulteert in stroomstoringen, waardoor mensen zonder internet, televisie of verwarming zitten. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Ook kunnen er problemen ontstaan in gasleidingen.

Om al deze graafschade te herstellen moeten veel kosten gemaakt worden. Om dit te voorkomen is het dus van uiterst belang een kabels en leidingen kaart in bezit te hebben en rekening te houden met de ligging hiervan. 

Zo waren er in 2022 bijvoorbeeld 

In 2022 waren er minstens 46.799 graafschades. Dit is een schadepercentage van ruim 5,58 procent. Alleen de directe herstelkosten van deze schades liepen al op tot 38,4 mln. De indirecte herstelkosten zijn vele malen hoger. Zo hoog wat lastig te berekenen is.

Kabels en leidingen

Ga goed voorbereid te werk met ondergrondse kabels en leidingen 

Ben je aan het oriënteren en heb je geen concrete plannen om te graven? Dan kunt u een ‘oriëntatieverzoek’ indienen. Je ontvangt dan van Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen in het door u aangegeven gebied. Ook sturen zij de contactgegevens toe van de netbeheerders. Zo ben je in ieder geval goed voorbereid wanneer je daadwerkelijk gaat graven. 

Ben je van plan binnenkort te starten met de graafwerkzaamheden? Vraag dan een kabels en leidingen kaart aan middels een Klic-Melding

Klic App handelt niet voor of namens het Kadaster.