KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

19-01-2023

Kabels en leidingen kaart nodig? Doe een klic melding

U wilt graven in de tuin en bent benieuwd waar kabels en leidingen liggen. Om daarachter te komen dient u een digitale klic melding te doen. Nadat u dat heeft gedaan ontvangt u een kaart van de leidingen die zich in uw buurt bevinden. Door inzicht hierin voorkomt u graafschade aan deze kabels en leidingen. Een vereiste voordat u gaat graven, want machinaal graven mag u niet zomaar doen. 

Hoe ontvangt u een kabels en leidingen kaart?

U doet de klic melding zelf en selecteert hierbij het gebied waarin u gaat graven. Heeft u alle stappen die nodig zijn om een graafmelding te doen doorlopen? Dan ontvangt u digitaal de kabels en leidingen kaart. In de meeste gevallen wordt deze binnen 1 werkdag geleverd. Deze levertijd hangt af van de netbeheerders die kabels en leidingen hebben liggen in het door u geselecteerde gebied. 

Welke kabels en leidingen kunt u tegenkomen op de kaart?

De Rijksoverheid stelt dat er in Nederland ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen liggen onder de grond. Het gaat om leidingen voor water, gas en olie. En om kabels voor onder meer elektriciteit en dataverkeer. Grote kans dus dat deze zich bevinden in het door u geselecteerde gebied. Alle kabels en leidingen die u kunt tegenkomen onder uw grond:

  • Gas
  • Water
  • Riolering
  • Elektra
  • Internet
  • Telefonie

Waarom moet u hier rekening mee houden?

U vraagt zich wellicht af waarom u niet gewoon mag gaan graven in eigen tuin. Dat is omdat graafschade vaak voorkomt in Nederland en dit negatieve gevolgen heeft. Graafschade resulteert in stroomstoringen, waardoor mensen zonder internet, televisie of verwarming zitten. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Ook kunnen er problemen ontstaan in gasleidingen. Om al deze graafschade te herstellen moeten heel veel kosten gemaakt worden. Om dit te voorkomen is het dus van uiterst belang een kabels en leidingen kaart in bezit te hebben en rekening te houden met de ligging hiervan. 

Ga goed voorbereid te werk

Bent u aan het oriënteren en heeft u geen concrete plannen om te graven? Dan kunt u een ‘oriëntatieverzoek’ indienen. U ontvang dan van Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) informatie over de ligging van kabels en leidingen in het door u aangegeven gebied. Ook sturen zij u de contactgegevens toe van de netbeheerders. Zo bent u goed in ieder geval goed voorbereid wanneer u daadwerkelijk gaat graven. 

 

Klic App handelt niet voor of namens het Kadaster.