KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

02-04-2024

Grondboringen voor warmtepompen: Alles wat je moet weten

Grondboringen zijn een belangrijk onderdeel van het installatieproces van warmtepompen. Of je nu een warmtepomp installeert voor je huis of bedrijf, het belang van de juiste grondboringen kan niet worden onderschat. In dit artikel duiken we dieper in op grondboringen voor warmtepompen, de optimale diepte voor het boren en het belang van het doen van een Klic-melding om een veilige installatie te garanderen.

Grondboringen voor warmtepompen: waarom zijn ze belangrijk?

Grondboringen voor warmtepompen zijn van belang omdat ze direct van invloed zijn op de efficiëntie en prestaties van het systeem. Door grondboringen uit te voeren, krijgt het warmtepompsysteem toegang tot de aardwarmte die nodig is om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Het juiste type grondboringen zorgt voor een optimale warmte-uitwisseling, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

Optimale diepte voor grondboringen bij warmtepompen

Het bepalen van de optimale diepte voor grondboringen bij warmtepompen is van groot belang voor een succesvolle installatie. Over het algemeen wordt aanbevolen om grondboringen uit te voeren op een diepte tussen de 1 en 150 meter, afhankelijk van verschillende factoren zoals bodemgesteldheid, klimatologische omstandigheden en het type warmtepomp dat wordt geïnstalleerd. Per type warmtepomp worden de volgende diepten aanbevolen:

  • Horizontale captatie omvat boringen die ongeveer 1,2 meter diep zijn en zich uitstrekken over een aanzienlijk oppervlak.
  • Verticale captatie omvat boringen die tot 150 meter diep gaan en plaatsvinden op één of meerdere boorpunten.

Een diepte binnen dit bereik zorgt voor een constante en stabiele temperatuur van het grondwater, wat de efficiëntie van het warmtepompsysteem maximaliseert.

Kosten van warmtepomp

De kosten voor een grondgebonden warmtepomp met een horizontaal captatienet beginnen bij €16.000, inclusief zowel het apparaat als de installatie. Voor een grond-water warmtepomp met diepteboringen geldt een vanafprijs van €20.000. Het is dus belangrijk voorafgaand goed de aanschaf van de warmtepomp te overwegen, maar denk hierbij ook aan het type warmtepomp.

Het belang van een Klic-melding bij grondboringen voor warmtepompen

Voordat je begint met grondboringen voor het installeren van een warmtepomp, is het belangrijk om een Klic-melding te doen. Met een Klic-melding ontvang je een overzicht van alle kabels en leidingen in de ondergrond. Dit minimaliseert het risico op beschadiging van belangrijke infrastructuren tijdens het boorproces en zorgt voor een veilige werkomgeving voor installateurs. In ons artikel over de betekenis van de Klic-melding vind je meer informatie over de voordelen van een Klic-melding aanvraag voorafgaand aan graafwerkzaamheden.

Grondboringen voor warmtepompen zijn een belangrijke stap in het installatieproces van deze duurzame verwarmings- en koelsystemen. Door de optimale diepte te bepalen en het belang van een Klic-melding te benadrukken, kun je ervoor zorgen dat de installatie soepel verloopt en het warmtepompsysteem optimaal presteert. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail kun je genieten van de voordelen van een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossing voor je huis of bedrijf.

>> Start hier de Klic-melding aanvraag