KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

25-04-2024

Boogzinker aanbrengen? Doe vooraf een Klic-melding

Ben je benieuwd naar wat een boogzinker precies is en hoe het jouw project kan verbeteren? In deze blog duiken we dieper in op deze innovatieve techniek voor het ondergronds aanbrengen van kabels en leidingen. Ontdek waarom boogzinkers zo handig zijn, hoe ze werken en waarom ze een slimme keuze zijn voor jouw project.

Wat is een boogzinker?

Een boogzinker is een gebogen buis die onder de grond worden geduwd om onder obstakels zoals wegen en sloten door te gaan. Ze zijn speciaal ontworpen voor situaties waar al kabels en leidingen onder de grond liggen. De naam 'boogzinker' zegt het al: ze maken gebruik van een korte boog om onder de bestaande infrastructuur door te gaan. Dit is vooral handig wanneer er weinig ruimte is vanwege complexe ondergrondse infrastructuur. Het buigen van de buis maakt het mogelijk om een hoek te maken en zo veilig nieuwe kabels en leidingen te leggen. Boogzinkers zijn ideaal voor afstanden tussen 5 en 25 meter, met een maximale diameter van 125 mm. Voor grotere afstanden en ingewikkelde situaties wordt vaak gestuurd boren gebruikt als alternatief. Lees in ons kennisartikel meer over een gestuurde boring.

Waarom gebruik ik een boogzinker?

Sleufloze technieken, waaronder het gebruik van boogzinkers, bieden een efficiënte oplossing voor het ondergronds aanbrengen van kabels en leidingen onder obstakels door. Bij het kiezen van de juiste techniek wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals de lengte van de af te leggen route, de samenstelling van de ondergrond, de complexiteit van het terrein en het specifieke doel van het project. Boogzinkers worden typisch ingezet voor kortere afstanden, zoals het kruisen van een sloot of weg.

Boogzinker machine

Het aanbrengen van boogzinkers kan een arbeidsintensief proces zijn, vooral bij grotere projecten of bij installaties op moeilijk bereikbare locaties. Gelukkig zijn er boogzinker machines beschikbaar die dit proces aanzienlijk kunnen vereenvoudigen en versnellen.

Een boogzinker machine is een gespecialiseerd voertuig dat is ontworpen om boogzinkers te plaatsen met minimale menselijke tussenkomst. Deze machines kunnen verschillende functies uitvoeren, waaronder:

  • Graafwerk: Boogzinker machines zijn uitgerust met krachtige graafarmen die kunnen helpen bij het graven van de sleuf of geul waarin de boogzinker wordt geplaatst.
  • Plaatsing: Met behulp van geavanceerde hydraulische systemen kunnen boogzinker machines de boogzinker nauwkeurig positioneren en in de juiste positie plaatsen, zelfs in uitdagende terreinen.
  • Afwerking: Sommige boogzinker machines zijn ook in staat om de afwerkingstaken uit te voeren, zoals het terugvullen van de sleuf en het afdekken van de boogzinker met geschikte materialen.

Door het gebruik van boogzinker machines kunnen bouwbedrijven tijd en geld besparen, terwijl ze tegelijkertijd de nauwkeurigheid en efficiëntie van het installatieproces verbeteren.

Boogzinker aanbrengen

Het aanbrengen van een boogzinker is een belangrijke stap in het bouwproces, en het is van belang om dit correct uit te voeren om duurzaamheid en functionaliteit te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke stappen bij het aanbrengen van een boogzinker:

  • Plaatsing en voorbereiding: Voordat de boogzinker wordt geïnstalleerd, moet de locatie zorgvuldig worden gepland en voorbereid. Dit omvat het graven van een sleuf of geul waarin de boogzinker wordt geplaatst, en het verwijderen van eventuele obstakels of ongewenste materialen.
  • Installatie van de boogzinker: Nadat de locatie is voorbereid, wordt de boogzinker geplaatst in de sleuf of geul. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boogzinker waterpas ligt en stevig is bevestigd om verzakking of instabiliteit te voorkomen.
  • Afwerking en afdekking: Zodra de boogzinker op zijn plaats is, wordt de sleuf of geul teruggevuld en gecomprimeerd om de boogzinker op zijn plaats te houden. Daarna kan de bovenkant van de boogzinker worden afgedekt met materialen zoals beton, asfalt of grind, afhankelijk van de specifieke toepassing.

Boogzinker en de Klic-melding

Bij het aanbrengen van boogzinkers is het van groot belang om de ondergrondse infrastructuur te beschermen en onbedoelde schade te voorkomen. Daarom is het verplicht om een Klic-melding te doen voordat er graafwerkzaamheden worden uitgevoerd. Een Klic-melding, biedt informatie over de locatie van ondergrondse kabels en leidingen. Door deze melding te doen, kunnen bouwbedrijven de risico's minimaliseren en ervoor zorgen dat de boogzinker veilig wordt geïnstalleerd zonder schade aan de bestaande kabels en leidingen te veroorzaken.

Kortom, boogzinkers bieden een slimme en efficiënte oplossing voor het ondergronds aanbrengen van kabels en leidingen. Met hun unieke ontwerp en gebruiksvriendelijke installatieproces zijn ze een waardevolle toevoeging aan elk bouwproject. Het is vooraf belangrijk hiervoor meer inzicht te verkrijgen in kabels en leidingen in de ondergrond. Vandaar dat een Klic-melding verplicht is voorafgaan aan het aanbrengen van boogzinkers.

>> Vraag hier de Klic-melding aan voor het aanbrengen van boogzinkers.