Nadat je een boom hebt gekapt, wil je dat de stronk ook wordt verwijderd. Vaak blijven bij stronken stevige en hardnekkige boomwortels in de grond over. Een lastige klus maar stobbenfrezen is dan de oplossing waar je naar zoek. Stobbenfrezen is een effectieve methode om boomstronken te verwijderen.
In dit artikel gaan we dieper in wat stobbenfrezen is, hoe het werkt en wat de regels zijn voor veilig stobbenfrezen. Ideaal voor hoveniers, stadswerken, boomverzorgers, groenbedrijven en alle andere vakmannen en -vrouwen die regelmatig stronken verwijderen.
Stobbenfrezen is het proces van het verwijderen van boomstronken met behulp van een machine, de stobbenfrees.
Belangrijk om te weten is dat stobbenfrezen gezien wordt als machinaal graven volgens de WIBON wet. Onder machinaal graven worden alle graafwerkzaamheden verstaan waarbij de bodem op een gemechaniseerde wijze wordt geroerd. Dus ook stobbenfrezen.
Deze stronkenfrees maakt gebruik van roterende messen om de stronk en de wortels te vermalen tot houtsnippers en grond. Hierdoor wordt de stronk volledig vernietigd en blijven er geen resten meer achter in de grond.
Het voorkomt hierdoor bijvoorbeeld dat de boomstronk van een gerooide boom weer uitloopt. Een achtergebleven boomstronk of wortels van een gerooide boom zijn eenvoudig stuk krijgen met behulp van een stronkenfrees. Dit in tegenstelling tot handmatig uittrekken, wat vaak tijdrovend is en de grond kan beschadigen.
Stobbenfrezen heeft meerdere voordelen. Je vindt voorbeelden van voordelen hieronder:
Met stobbenfrezen wordt de boomstronk volledig verwijderd. Hierdoor blijven er geen lelijke restanten overblijven.
Na het frezen blijven er houtsnippers en grond achter op de plek van de stronk. Dit verrijkt de grond en draagt bij aan een gezondere groei van nieuwe planten.
Het laten staan van boomstronken kan gevaarlijk zijn, vooral als ze verborgen zijn onder begroeiing. Met een stronkenfrees .
Het verwijderen van stronken met een stobbenfrees is in een mum van tijd gedaan. Uiteraard kun je op hardnekkige wortels stuiten. Maar het is nog altijd sneller dan bijvoorbeeld uithakken of bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Er zijn zat voordelen te noemen over stobbenfrezen. Maar de nadelen of risico's die er aan verbonden zijn, mogen niet onderbelicht blijven. Het dragen van de juiste persoonlijk beschermingsmiddelen of het goed geïnformeerd zijn over de werking, liggen al snel voor de hand. Toch zijn er nog een aantal beter verborgen risico's en die schuilen zich in de ondergrond: schade aan ondergrondse kabels en leidingen.
Stobbenfrezen brengt veel risico's met zich mee wanneer de stobben diep weg moeten worden gefreesd. Omdat er bijvoorbeeld bestrating terug moet worden aangebracht of een strak gazonnetje gelegd wordt. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je op een oud marktplein aan de slag gaat. Onder je voeten liggen oude en kwetsbare kabels en leidingen die niet goed tegen trillingen kunnen. Niet te vergeten de kabels of leidingen die zich slechts enkele centimeters onder de straattegels liggen. Voor je het weten, zijn ze beschadigd of zelfs vermalen met een stronkenfrees. In ergere gevallen ontstaat er zelfs letsel indien er gevaarlijke (bijvoorbeeld gasleiding of elektrakabel) leidingen worden geraakt.
Helaas vinden er in Nederland ontzettend veel graafschades plaats. In 2022 zijn er 46.799 gemeld. De totale directe herstelkosten liep op tot 38,4 miljoen. Terwijl de indirecte herstelkosten zo hoog zijn dat ze niet uit te drukken zijn in bedragen. Denk aan de vertraging op projecten, uitval van voorzieningen of persoonlijk letsel. Daarom is het van belang om verantwoord en veilig te werk te gaan, ook als je een stronk wil gaan wegfrezen.
Het is niet alleen voor je eigen portemonnee en veiligheid belangrijk, het is ook wettelijk verplicht om graafschades te voorkomen door een Klic melding te doen voordat je stobben gaat frezen. Zoals eerder aangegeven is stobbenfrezen machinaal graven. Wat betekent dat je verplicht bent een graafmelding te doen en daarmee op te vragen waar kabels en leidingen zich bevinden en deze informatie digitaal bij de hand te hebben op de graaflocatie.
In dit onderstaande stappenplan, nemen wij je mee hoe je het veiligst stronken kunt wegfrezen. Zodat je niet alleen jezelf beschermt maar ook de kabels en leidingen onder je voeten.
Goed om te weten is dat je bij al het werk voor machinale graafprojecten (dus ook stronkenfrezen) aan de CROW 500-richtlijn moet voldoen. Het doel van de CROW 500 is het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen. Vanaf 2022 wordt er gehandhaafd door Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) op het naleven van dit proces.
Het stappenplan hieronder neemt je mee in belangrijke onderdelen van het proces om veilig te werk te kunnen doen.
Ben jij een bedrijf die vaker stronken wegfreest? Dan is het verstandig om met ons in gesprek te gaan hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij het naleven van de geldige wet- en regelgeving én een zo optimaal en efficiënt werkproces. Wij bieden een bewezen software oplossing die jouw klic-proces veiliger, slimmer en efficiënter maakt. Vraag meer informatie aan over Klic App voor zakelijke klanten via deze pagina.
Kortom stobbenfrezen biedt diverse voordelen ten opzichte van alternatieve methoden. Het is snel en efficiënt. Maar let op dat je geen schade aan kabels en leidingen veroorzaakt. Je bent daarom verplicht vooraf een Klic melding te doen.
Stobbenfrezen is dus voor vele de oplossing voor het verwijderen van boomstronken en het creëren van een nettere buitenruimte. Met zijn efficiënte en grondverbeterende eigenschappen zorgt het voor een mooier landschap. Onthoud dat een belangrijk onderdeel bij het verwijderen van boomwortels is het doen van een Klic-melding.
Het verwijderen van boomstronken verbetert de veiligheid op terreinen, vooral omdat verborgen stronken struikelgevaar kunnen vormen. Echter, stobbenfrezen kan risico's met zich meebrengen, zoals schade aan ondergrondse kabels en leidingen. Daarom is het belangrijk om vooraf een Klic-melding te doen om de locatie van deze infrastructuren te bepalen.
Stobbenfrezen zorgt voor een volledige verwijdering van boomstronken en hun wortels, waardoor er geen lelijke restanten achterblijven. De houtsnippers die tijdens het frezen ontstaan, verrijken de grond, wat bijdraagt aan een gezondere groei van nieuwe planten.
Het volgen van een gedetailleerd stappenplan helpt om veilig en efficiënt te werk te gaan. Dit omvat het plannen van de werkzaamheden, het doen van een Klic-melding, het volgen van veiligheidsinstructies, en het evalueren van het proces na afloop.
1. Wat is stobbenfrezen? Stobbenfrezen is het proces waarbij een machine, de stobbenfrees, wordt gebruikt om boomstronken en hun wortels te verwijderen door ze te vermalen tot houtsnippers en grond.
2. Waarom stobbenfrezen? Stobbenfrezen is een effectieve en efficiënte manier om boomstronken volledig te verwijderen, waardoor er geen resten in de grond achterblijven en nieuwe plantengroei bevorderd wordt.
3. Wat zijn de risico's van stobbenfrezen? Stobbenfrezen brengt risico's met zich mee, zoals schade aan ondergrondse kabels en leidingen, wat kan leiden tot hoge herstelkosten en gevaarlijke situaties.
4. Moet ik een Klic-melding doen voor het verwijderen van boomstronken? Ja, het is wettelijk verplicht om een Klic-melding te doen voordat je begint met stobbenfrezen, omdat het wordt beschouwd als machinaal graven volgens de WIBON
> Start hier de Klic-melding aanvraag voor het stobbenfrezen.