Er zijn een aantal onderdelen die omtrent Klic-meldingen voor sommige dagelijkse gang van zaken zijn. Maar stel het is de eerste keer dat je machinaal gaat graven, dan kom je in aanraking met de term Klic-melding. Daarom vind je hier 5 dingen die je wellicht dan nog niet wist over Klic-meldingen. Lees verder en krijg snel antwoord op de volgende vraag: wat is een Klic-melding?
Een Klic-melding is een melding die je aanvraagt voorafgaand je gaat graven. Deze melding (ook wel graafmelding genoemd) is wettelijk verplicht wanneer je gaat graven met een machine. Zodra je een Klic-melding hebt gedaan, ontvang je gegevens om de kabels en leidingen van een locatie in te zien. Deze gegevens kun je raadplegen middels Klic App.
Het heeft dus zeker een andere betekenis dat een graafvergunning. Want een graafvergunning betekent dat je voor alle (graaf)werkzaamheden in, op of langs een provinciale weg moet een aanvraag of melding gedaan worden bij de provincie. Lees hier meer over op ikgagraven.nl.
KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Vroeger was KLIC (Kabels en Leidingen informatiecentrum) een landelijke stichting van kabel- en leidingbeheerders. Momenteel is het de term die wordt gebruikt voor onder andere graafmeldingen.
Verplicht? Ja zeker! Zelfs sinds 1 oktober 2008 al. Vanaf 1 oktober 2008 is de Klic-melding verplicht bij alle mechanische graafwerkzaamheden. Vroeger was een papieren versie of .pdf afdoende. Maar per 1 april 2021 is het verplicht om de Klic-melding volledig digitaal op de graaflocatie te kunnen bekijken met een Klic-viewer.
Ook in je achtertuin of op ander eigen terrein ben je verplicht een Klic-melding te doen. Dit staat beschreven in de WIBON wet. Zolang je machinaal gaat graven, ben je overal verplicht (zowel openbare ruimte als eigen terrein) om een Klic-melding te doen. Dit geldt voor particulieren en voor zakelijke grondroerders.
Bij een Klic-melding kun je aangeven dat je ook de huisaansluiting wil ontvangen van de graaflocatie. De huisaansluiting is een losse tekening (schets) van hoe een pand is aangesloten op de diensten van een netbeheerder.
Een netbeheerder is niet verplicht om huisaansluitingen te leveren. Ook niet wanneer je tijdens de aanvraag expliciet heeft aangegeven deze te willen ontvangen.
Echter levert een aantal netbeheerders wel huisaansluitingen mee als je er om vraagt. Maar worden deze niet op de tekening weergegeven, dan zijn ze misschien los meegestuurd. Bij Klic App kun je de huisaansluitingen bekijken via de menu optie 'Bijlagen' in de Klic App.
In het geval dat de huisaansluitingen niet meegestuurd zijn, maar wil je deze informatie wel graag wil ontvangen, neem dan contact op met de betreffende netbeheerder.
Het doen van een Klic-melding is belangrijk en wettelijk verplicht voor iedereen die machinaal gaat graven, zowel in openbare als privéterreinen. Het helpt om schade aan ondergrondse kabels en leidingen te voorkomen door nauwkeurige informatie te verschaffen over hun locatie. De Klic-melding moet volledig digitaal beschikbaar zijn op de graaflocatie, en het kan ook informatie bevatten over huisaansluitingen indien deze worden opgevraagd.
1. Wat is een Klic-melding? Een Klic-melding is een melding die je doet voordat je machinaal gaat graven. Het is wettelijk verplicht en zorgt ervoor dat je gegevens ontvangt over de locatie van ondergrondse kabels en leidingen. Deze gegevens kun je raadplegen via de Klic App.
2. Is een Klic-melding verplicht? Ja, sinds 1 oktober 2008 is een Klic-melding verplicht voor alle mechanische graafwerkzaamheden. Vanaf 1 april 2021 moet deze melding volledig digitaal beschikbaar zijn op de graaflocatie via een Klic-viewer.
3. Moet ik een Klic-melding doen in mijn achtertuin? Ja, ook op eigen terrein zoals in je achtertuin is een Klic-melding verplicht zolang je machinaal gaat graven. Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke grondroerders, zoals beschreven in de WIBON-wet.
>> Start hier de Klic-melding aanvraag voorafgaand aan graafwerkzaamheden.