KLICAPP
KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster

15-04-2024

Gestuurde boring: efficiënt kabels leggen

Gestuurde boringen zijn belangrijk geworden voor het leggen van kabels op een efficiënte en nauwkeurige manier. Of het nu gaat om het installeren van elektriciteitskabels, communicatielijnen of pijpleidingen, gestuurde boringen bieden een oplossing die minimale verstoring van de omgeving veroorzaakt. In dit artikel duiken we dieper in op gestuurde boringen, met speciale aandacht voor horizontale gestuurde boringen, ook wel bekend als HDD, het belang ervan bij het leggen van kabels en leidingen en de aanvraag van de Klic-melding voor een gestuurde boring.

Wat is een gestuurde boring?

In plaats van sleuven te graven en kabels of leidingen daarin te leggen, maakt een gestuurde boring (gebruik van een andere aanpak. Bij een horizontaal gestuurde boring (HDD) worden nieuwe leidingen onder de grond doorgetrokken vanaf een beginpunt tot aan een eindpunt, zonder dat er sleuven gegraven hoeven te worden. Wat begon als een methode voor aardgas- en aardolieleidingen, heeft zich in de jaren '90 uitgebreid naar waterleidingen, telecommunicatiekabels en elektriciteitskabels.

Hoe werkt een gestuurde boring?

Een gestuurde boring begint allereerst met een pilotboring. Een pilotboring begint met het vaststellen van het exacte traject, vanaf het punt waar de boor begint tot waar het eindigt. Met behulp van computers wordt de boorkop nauwkeurig gestuurd. Achter de boorkop worden holle boorstangen gebruikt om een boorvloeistof te pompen, meestal een mix van water en bentoniet, een natuurlijke klei die water absorbeert (en soms wordt gebruikt als kattenbakvulling). Deze vloeistof houdt het boorgat open en voert tegelijkertijd het overtollige aarde af.

Na de eerste boring is het gat meestal nog te smal. Om de diameter te vergroten, wordt een ruimer aan het uiteinde van de boorstang bevestigd. Met een draaiende beweging wordt deze ruimer teruggetrokken door het boorgat tot aan het beginpunt, terwijl het boorgat verder wordt gevuld met bentoniet om instorting te voorkomen.

Zodra het gat groot genoeg is, kan de nieuwe leiding erdoorheen worden getrokken. Bij het eindpunt wordt de nieuwe leiding gekoppeld aan een trekkop achter de ruimer en door het boorgat getrokken. De leiding ligt al klaar, volledig uitgerold. Voor grote buisdiameters zijn hijskranen nodig om de leiding in de lucht te houden, zodat deze gemakkelijk ondergronds kan worden gebracht. Zodra de leiding door de boortunnel is getrokken, is de boring voltooid.

Voordelen van een gestuurde boring

  • Minimale grondverstroring: Een van de meest opvallende voordelen van horizontaal gestuurde boringen is de minimale verstoring van de omgeving. In tegenstelling tot traditionele graafmethoden, vereist HDD geen grootschalige uitgravingen, waardoor het ideaal is voor projecten in dichtbevolkte gebieden, ecologisch gevoelige zones en ondergrondse infrastructuur. Door gebruik te maken van geavanceerde boortechnieken kunnen pijpleidingen en kabels onder wegen, rivieren en zelfs gebouwen geinstaleerd worden zonder de bovengrond te verstoren.
  • Kosten besparend: Een ander belangrijk voordeel van gestuurde boringen is de kostenefficiëntie ervan. Hoewel de initiële investering iets hoger kan zijn dan bij traditionele graafmethoden, leiden de lagere exploitatie- en herstelkosten op lange termijn tot aanzienlijke besparingen. Met een gestuurde boring kunnen projecten sneller worden voltooid, wat resulteert in minder verstoring van het dagelijks leven van de gemeenschap en lagere arbeidskosten.
  • Milieuvriendelijk: Milieuvriendelijkheid is een belangrijk aspect van gestuurde boringen. Omdat het proces minimale verstoring van de omgeving veroorzaakt, helpt een gestuurde boring om de impact op de natuurlijke habitats en ecosystemen te minimaliseren.

Horizontaal gestuurde boring voor kabelinstallatie

Horizontaal gestuurde boringen vinden toepassing in een breed scala aan sectoren, van de olie- en gasindustrie tot de telecommunicatie en nutsvoorzieningen. Maar voornamelijk is het interessant voor bijvoorbeeld het installeren van glasvezelkabels voor snellere internetverbinding of het aanleggen van elektriciteitskabels voor stedelijke ontwikkelingen. Hierin biedt een gestuurde borigng de volgende voordelen:

  • Langere afstanden: Horizontaal gestuurde boring maakt het mogelijk om kabels over langere afstanden onder de grond te leggen zonder dat daarbij de bovengrondse infrastructuur hoeft te worden verstoord.
  • Minder graafwerkzaamheden: In stedelijke gebieden waar ruimte beperkt is, biedt HDD een oplossing zonder dat er grote graafmachines nodig zijn. Dit minimaliseert verkeersopstoppingen en verstoring van de gemeenschap.

Aanvragen van een Klic-melding voor gestuurde boring

Voorafgaand aan het uitvoeren van een gestuurde boring is het belangrijk om een Klic-melding aan te vragen. Een verplichte Klic-melding biedt informatie over de locatie van ondergrondse kabels en leidingen om schade aan bestaande infrastructuur te voorkomen. Door een Klic-melding aan te vragen en de verkregen informatie zorgvuldig te analyseren, kunnen risico's worden geminimaliseerd en kan het boorproces veilig worden uitgevoerd.

Gestuurde boringen bieden een breed scala aan voordelen, variërend van minimale grondverstoring en kostenbesparing tot veelzijdige toepassingen en milieuvriendelijkheid. Het gebruik maken van een horizontale boring is nog interessanter voor kabelinstallatie. Voorafgaand aan een gestuurde boring blijft het belangrijk om een Klic Melding aan te vragen.

>> Start hier de Klic-melding aanvraag voor een gestuurde boring.